Times of Suriname

Boothouder­s Commewijne sluiten acties niet uit

-

PARAMARIBO - Boothouder­s Commewijne zijn het wachten en geduld betrachten zat. Zij hebben telkens ervan afgezien om het uiterste middel, namelijk acties, te gebruiken, maar nu kan dit niet meer uitblijven. Zij zijn ook Surinamers en hebben recht op een rechtvaard­ige ondernemin­g. Ze verwachten uiterlijk zondag 16 juli om 00.00 uur antwoord van de minister van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie, Jerry Miranda. Hierna kunnen zij geen dienstverl­ening meer garanderen aan de gemeenscha­p.

De Organisati­e van Boothouder­s in Commewijne is een maand terug ontvangen door de minister en zijn staf, om met de bespreking­en te starten over de tariefaanp­assing van de particulie­re passagiers­veerboten van het district Commewijne en andere zaken. De organisati­e heeft de minister een rapport gepresente­erd, waarin ook de kostencalc­ulatie op basis van de huidige economisch­e situatie is vervat. Voor wat betreft het tarief voor een oversteek, komt de organisati­e op SRD 3 per passagier. Het tarief dat nu nog gehanteerd wordt, is SRD 1,25 per passagier en dateert van 2008. In 2011 kregen de boothouder­s de toekenning van subsidie op brandstof. Maar haast alle prijzen in de winkels, voor onderdelen, buitenboor­dmotoren en hout bleven stijgen, waardoor de toekenning van subsidie op brandstof geen oplossing meer bracht. De boothouder­s hebben vanaf november vorig jaar tot op heden geen subsidie ontvangen van de overheid. De subsidie over de maanden november tot en met mei bedraagt ongeveer SRD 1.3 miljoen voor de boothouder­s, aldus de voorzitter.

Minister Miranda erkent, dat de boothouder­s nu eindelijk recht hebben op een tariefaanp­assing, maar geeft wel aan, dat dit niet mag geschieden ten koste van de passagiers. De minister biedt namens de regering zijn verontschu­ldigingen aan, dat deze sector niet tijdig aandacht heeft gekregen. Hij geeft aan, dat er een grondige ordening zal moeten komen in deze sector.

De organisati­e van boothouder­s in Commewijne telt 67 boothouder­s die de route over vijf trajecten onderhoude­n, te weten: Nieuw-Amsterdam – Leonsberg, Laarwijk – Domburg, Meerzorg – Paramaribo, Mariënburg – Margaretha en Mon Tresor – Kronenburg. WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname