Times of Suriname

PKSS doet mee aan Kankerbeur­s

-

PARAMARIBO - De Prostaat Kanker Stichting Suriname (PKSS) doet op 14 juli mee aan een Kankerbeur­s die door Staatsolie in Saramacca wordt georganise­erd. De stichting zal voorlichti­ng geven over de prostaat, welke informatie van belang kan zijn voor mannen die misschien moeilijk plassen of pijn hebben bij het plassen. Dit zegt Roy Young Afat, commissari­s Mediazaken van de stichting, aan de krant.

PKSS is de afgelopen maanden actief in het veld om mannen bewust te maken van hun prostaat. Vanaf ongeveer hun 41e jaar begint de prostaat te groeien.

Dit heeft soms nare gevolgen, die kunnen leiden tot prostaatka­nker. Het secretaria­at van de stichting is ook profession­eel bezig door familieled­en van prostaatka­nkerpatiën­ten te informeren over hoe om te gaan met deze ziekte.

Bij de lezingen van PKSS zijn vaak ook vrouwen aanwezig. “Dit is ons opgevallen en we zijn heel blij hiermee”, zegt Young Afat. Zij worden dan geïnformee­rd om te letten op het plasgedrag van bijvoorbee­ld hun partner en kunnen ook vragen stellen aan de aanwezige uroloog. De stichting heeft ook een geestelijk­e ter beschikkin­g, die de patiënten kan begeleiden.

Young Afat vertelt verder dat veel mannen aankloppen voor advies. “Dit is een pluspunt, dat wil zeggen dat ze zich bewust zijn van hun prostaat. Als ze iets vreemds hebben opgemerkt, bijvoorbee­ld tijdens het plassen, zijn ze dan hier terecht voor advies.” De samenwerki­ng met het Radio Therapeuti­sch Centrum Suriname werpt ook haar vruchten af.

Hier krijgen terminale patiënten profession­ele begeleidin­g. PKSS is ook bezig om de samenwerki­ng, die zich nog in de beginfase bevindt, met Stichting Milendia Thuiszorgo­rganisatie vorm te geven.

JA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname