Times of Suriname

Kinderombu­dsman moet onafhankel­ijker van Nationale Ombudsman

-

LEIDEN - De Kinderombu­dsman moet onafhankel­ijker worden van de Nationale Ombudsman. Dat concludere­n onderzoeke­rs van de Universite­it Leiden, die de positie van de Kinderombu­dsman in opdracht van staatssecr­etaris Martin van Rijn (Volksgezon­dheid) evalueerde­n.

Het is een scène die hem nog altijd achtervolg­t: Ombudsman Reinier van Zutphen verlaat de Tweede Kamer, op de hielen gezeten door een verslaggev­er van het jeugdjourn­aal. “Kunt u aan de kinderen uitleggen waarom de Kinderombu­dsman weg moet?,” vraagt die hem. Van Zutphen zucht. “Dat is een verkeerde vraag.”

Het is februari 2016 en Van Zutphen heeft besloten dat de populaire Kinderombu­dsman Marc Dullaert het veld moet ruimen. Tot onbegrip van velen: 40 duizend mensen tekenen een petitie om het vertrek van Dullaert te voorkomen. Van Zutphen zet door, de twist der ombudsmann­en wordt in de media uitgevocht­en. En zo komt het instituut Ombudsman, dat doorgaans anderen de maat neemt, ineens zelf in het verdachten­bankje.

Nu, anderhalf jaar later, komen wetenschap­pers van de Universite­it Leiden tot de conclusie dat de wet moet veranderen. Een nieuwe Nationale Ombudsman moet bij zijn aantreden niet meer kunnen beslissen over het lot van de Kinderombu­dsman, die in de toekomst tevens zijn eigen budget zou moeten krijgen.

Voor Dullaert, die het kabinet momenteel helpt bij het terugdring­en van het aantal thuiszitte­rs in het onderwijs, zal het voelen als zijn gelijk. “Ik denk niet in termen van rehabilita­tie,” zegt hij. “Maar ik ben wel blij met het rapport. Het laat zien dat het instituut Kinderombu­dsman impact heeft gehad en goed heeft gefunction­eerd.”

In 2010 werd de Kinderombu­dsman geïntroduc­eerd, na jaren van lobbyen door politieke voorstande­rs. Vooral Khadija Arib, de huidige voorzitter van de Tweede Kamer, speelde een belangrijk­e rol. “Ze heeft gevochten voor een Kinderombu­dsman,” zegt oud-Ombudsman Alex Brenninkme­ijer. “Het was een bijzonder grote prestatie dat het haar lukte. Maar als er nu een stap verder kan worden gezet door de Kinderombu­dsman onafhankel­ijker te maken, is dat geweldig.”

Of de Tweede Kamer de aanbevelin­gen van de onderzoeks­commissie opvolgt, moet Brenninkme­ijer nog zien. Een verdere versterkin­g van het instituut Kinderombu­dsman betekent meer tegenspraa­k. Brenninkme­ijer: “De bereidheid van de politiek om tegenkrach­ten te organisere­n neemt af. Dat proces loopt al meer dan tien jaar, maar het wordt steeds erger. Het inzicht in hoe een goede democratis­che rechtsstaa­t werkt is gewoonweg verdwenen.”

De angst voor tegenspraa­k is volgens de voormalig Ombudsman te verklaren door het huidige politieke klimaat. “Er is steeds meer verdeeldhe­id, er komen meer en meer stromingen. Voor regeringsp­artijen wordt het lastiger om een meerderhei­d te vinden. Als dat dan toch lukt, en vervolgens komt er een onafhankel­ijke stem als die van de Ombudsman of Kinderombu­dsman die zegt: u doet het niet goed, dan zit niemand daarop te wachten.” Volgens CDA-Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot zijn de rapporten van instanties als de Ombudsman en de Kinderombu­dsman onontbeerl­ijk om de regering te kunnen controlere­n. “Dat blijkt ook uit dit onderzoek. De Kinderombu­dsman is goed in staat geweest om de belangen van kinderen te vertegenwo­ordigen.”

Volgens Dullaert is het erg belangrijk dat de aanbevelin­gen van de commissie worden opgevolgd. “De Kinderombu­dsman moet onafhankel­ijk kunnen werken. Dat wijst het verleden uit en dat concludeer­t de commissie nu ook.”

En die ‘verkeerde vraag’ - waarom hij weg moest - heeft hij daar al antwoord op? “Nee, ik heb geen uitleg gekregen en kan niet in andermans hoofd kijken. Ik vind het bovendien niet sjiek om op interne zaken in te gaan. Voor mij is het belangrijk­er dat de instituten Ombudsman en Kinderombu­dsman in de toekomst goed kunnen functioner­en.”

Ombudsman Reinier van Zutphen laat weten dat het aan de Tweede Kamer is om naar de aanbevelin­gen te kijken. “Er zijn allerlei structuren denkbaar, maar uiteindeli­jk gaat het om de samenwerki­ng tussen de Kinderombu­dsman en de Nationale Ombudsman. Het is uiteraard te betreuren dat het aflopen van de ambtstermi­jn en de nieuwe benoeming tot onrust hebben geleid. Wij hebben nu de blik op de toekomst gericht en zien dat we elkaar versterken door goede samenwerki­ng op veel grote dossiers.”

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname