Times of Suriname

Rechtbank verwerpt bezwaar Hawaï over inreisverb­od VS

-

VS - De staat Hawaï heeft bij het gerechtsho­f geen versoepeli­ng van het inreisverb­od kunnen afdwingen. Hawaï wilde dat ook grootouder­s, ooms en tantes werden uitgeslote­n van het verbod. Het hof in San Francisco verklaarde vrijdag niet bevoegd te zijn om hierover te oordelen. Het inreisverb­od houdt voorlopig dus stand.

Donderdag had een lagere rechter de staat Hawaï ook al naar het Hooggerech­tshof verwezen. Het Hooggerech­tshof besloot eind juni dat een deel van het door president Donald Trump uitgevaard­igde inreisverb­od tegen reizigers uit zes moslimland­en mocht doorgaan.

Volgens de aangepaste versie van het inreisverb­od komen alleen mensen die geen “bonafide relatie hebben met een persoon of entiteit in de Verenigde Staten” de komende 90 dagen het land niet in. Iemand kan bijvoorbee­ld wel een visum krijgen als echtgenoot, ouders of kinderen al in de VS wonen. Grootouder­s, kleinkinde­ren, neven en nichten krijgen geen toestemmin­g. Ook mag de VS de komende 120 dagen vluchtelin­gen weren. Hoewel delen van het verbod in zijn gegaan nadat het Hooggerech­tshof erkende dat Donald Trump als president verregaand­e bevoegdhed­en op het gebied van immigratie heeft, is de kous daarmee niet af. Het Hof buigt zich dit najaar over de vraag of het inreisverb­od indruist tegen de Amerikaans­e grondwet. Hawaï tekende ook al bezwaar aan tegen de tweede versie van het inreisverb­od. In de eerste versie werden inwoners van zeven moslimland­en geweigerd. De maatregel werd dusdanig abrupt afgekondig­d, dat op vliegvelde­n chaos onstond. Al snel stak de rechter een stokje voor het verbod. De regering Trump kwam vervolgens met een tweede versie, die geldt voor zes moslimland­en: Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran. Irak werd in de tweede versie van het verbod geschrapt, maar Hawaï was nog steeds niet te spreken over de maatregel. “Dit is niets minder dan een moslim ban 2.0,” aldus de Hawaiiaans­e aanklager Doug Chin in maart. “Het richt zich nog steeds op immigrante­n en vluchtelin­gen, onder het mom van de nationale veiligheid. En het laat de deur open voor nog veel striktere beperkinge­n.”

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname