Times of Suriname

Mosul was laatste bolwerk IS in Irak

-

IRAK - De stad Mosul, die zondag door het Iraakse leger is bevrijd, is na de hoofdstad Bagdad een van de grootste steden van Irak. Het is de hoofdstad van de olierijke provincie Nineveh en ligt circa 400 kilometer ten noordweste­n van Bagdad.

Mosul is van oudsher een belangrijk­e thuishaven voor soennieten. Ook christenen, jezidi’s, Koerden, Turkmenen en tal van andere etnische en/ of religieuze groepen vonden een thuis in de stad. Al jarenlang gaan de inwoners van Mosul gebukt onder geweld en terreur. Na de val van het regime van Saddam Hussein in 2003 zochten tal van medestande­rs van de verdreven dictator er hun toevlucht. Veel van deze mensen sloten zich aan bij de terreurgro­ep Islamitisc­he Staat (IS) om te strijden tegen de door sjiieten gedomineer­de regering in Bagdad.

In juni 2014 wisten strijders van IS Mosul in handen te krijgen. Vanuit de stad riep ISleider Abu Bakr alBaghdadi het kalifaat uit voor delen van Irak en buurland Syrië.

Voor de verovering van de stad door IS telde Mosul circa 2 miljoen inwoners. In oktober vorig jaar begonnen het Iraakse leger en zijn bondgenote­n een militaire operatie om de stad te bevrijden. Volgens schattinge­n van hulporgani­saties en andere bronnen hebben sindsdien 900 duizend mensen de stad verlaten. Ook zijn duizenden doden gevallen. Verder blijkt uit satellietb­eelden dat circa vijfhonder­d gebouwen zijn verwoest. Volgens de Verenigde Naties kost de wederopbou­w van de stad circa 1 miljard euro.

Het is voor IS een grote klap dat het Mosul moest opgeven. Door de nabijheid van Syrië en Turkije was de stad strategisc­h van groot belang voor de terreurgro­ep. Na het verlies van Mosul heeft IS in Irak geen grote stad meer onder controle. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname