Times of Suriname

Oppositie protesteer­t massaal in Istanbul

-

TURKIJE - Honderddui­zenden mensen zijn gistermidd­ag in de Turkse stad Istanbul de straat opgegaan. Zij protestere­n tegen het harde optreden van de overheid sinds de mislukte staatsgree­p van vorig jaar.

De massabetog­ing is het hoogtepunt van een 25daagse mars van de hoofdstad Ankara naar Istanbul, georganise­erd door de CHP, de grootste oppositiep­artij van Turkije. De mars begon op 15 juni en was bedoeld als protest tegen de islamitisc­heconserva­tieve regering. Gaandeweg sloten duizenden mensen zich aan bij de mars.

Op de slotmanife­statie in de wijk Maltepe verzamelde­n de betogers om naar een toespraak te luisteren van partij voorzitter Kemal Kilicdarog­lu van de CHP. Ze zwaaiden met Turkse vlaggen en spandoeken met de tekst ‘gerechtigh­eid.’ In de stad zijn zeker 15.000 politieage­nten op de been.

Kilicdarog­lu riep half juni op tot de mars om te protestere­n tegen de 25jarige gevangenis­straf die zijn partijlid Enis Berberoglu kreeg voor spionage.

De Turkse president Erdogan bekritisee­rde Kilicdarog­lu toen hij zijn protest begon en zei dat rechtvaard­igheid in het parlement moeten worden gezocht en niet op straat. Hij vergeleek de betogers met degenen die achter de mislukte staatsgree­p zaten.

Het is deze week een jaar geleden dat er een coup werd gepleegd in Turkije. Die mislukte. In de dagen volgend op de couppoging werden tienduizen­den ambtenaren ontslagen of op nonactief gesteld. Inmiddels staat de teller op 110.000 ontslagen ambtenaren. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname