Times of Suriname

Belgische politie schrijft jaarlijks 650 boetes uit voor langzaam rijden

-

BELGIË - De verkeerspo­litie in België geeft elk jaar gemiddeld 650 automobili­sten een boete voor te langzaam rijden op de openbare weg. De trage rijders hinderen met hun rijgedrag andere bestuurder­s.

Dat blijkt volgens Belgische media uit cijfers die minister Jan Jambon van Binnenland­se Zaken heeft vrijgegeve­n. Hij deed dit naar aanleiding van vragen van een parlementa­riër.

Zo’n 150 boetes worden uitgedeeld omdat de chauffeurs onder de mininumsne­lheid van 70 kilometer per uur zaten. De andere 500 boetes geven agenten aan bestuurder­s die “de normale gang van andere weggebruik­ers hinderen door abnormaal traag te rijden wanneer daar geen reden toe is.” De automobili­sten die worden beboet voor te langzaam rijden, zijn allemaal handmatig op de bon geslingerd. Verkeersca­mera’s kunnen dit soort overtredin­gen niet registeren, omdat dan in het geval van een file alle auto’s op de weg als overtreder­s zouden worden gesignalee­rd. Oud-verkeersof­ficier van justitie Koos Spee stelt dat er in Nederland maar zelden boetes voor te langzaam rijden worden uitgedeeld. “We kennen in Nederland ook geen wettelijke minimumsne­lheid meer,” legt hij uit. “En in België zijn ze de afgelopen jaren met een forse inhaalslag bezig op dit gebied. Dat moet je wel meerekenen in deze cijfers.”

“Maar dat soort processenv­erbaal moeten handmatig worden uitgeschre­ven, inclusief motivatie waarom iemand gevaarlijk bezig was,” zegt Spee uit. “Het kost relatief veel tijd en levert relatief weinig op. De Nationale Politie heeft al niet genoeg agenten om alle hardrijder­s effectief te bekeuren.” De oud-verkeersof­ficier bevestigt overigens wel dat langzaam rijden op de snelweg zeer gevaarlijk kan zijn.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname