Times of Suriname

Jeukende handen: oorzaak van jeuk aan de handpalmen

-

Jeukende handen of jeuk aan de handpalmen is een zeer vervelende klacht. Jeuk aan de handen kan behoorlijk irritant zijn, vooral als de jeuk niet stopt. Jeuk, irritatie of branderigh­eid van de handen of handpalmen kan een relatief onschuldig­e oorzaak hebben. Een jeukende hand is zelden een teken van een ernstiger probleem. Dat is op zich goed nieuws. Het slechte nieuws is evenwel dat jeukende handen een teken kan zijn van een chronische huidaandoe­ning die frequente behandelin­g nodig heeft. Het achterhale­n van de oorzaak van jeukende handen, is belangrijk bij het bepalen welke behandelin­g passend is.

Jeukende handen zijn zeer vervelend. Vaak zijn jeukende handen of handpalmen een algemeen symptoom dat geen duidelijke herkenbare oorzaak heeft en binnen enkele minuten tot uren vanzelf ophoudt. De jeuk kan komen door bijvoorbee­ld een droge huid als gevolg van weersomsta­ndigheden zoals guur en koud weer. Er kan ook sprake zijn van een huidaandoe­ning waardoor je jeukklacht­en ervaart en vaak gaat dit gepaard met andere symptomen, zoals schilferin­g van de huid, korstjes of afwijkende plekjes op de huid. Soms zijn jeukende handpalmen een symptoom van een onderligge­nde medische aandoening zoals een leverziekt­e.

Oorzaak van jeuk aan de handpalmen

Verschille­nde factoren kunnen verantwoor­delijk zijn voor jeukende handen of handpalmen.

Droge huid

Een droge huid wordt vaak veroorzaak­t door externe omstandigh­eden. Winterweer laat bijvoorbee­ld de huid snel uitdrogen. Een droge huid kan irritant zijn en jeuk veroorzake­n.

Jeukende handen na douchen

Je huid komt relatief vaak in contact met water. Veel mensen wassen hun handen vrij vaak en staan dagelijks onder de douche. Niet iedere huid is bestand tegen zoveel water, waardoor de huid uitdroogt – vooral in combinatie met zeep. Dit uit zich door het krijgen van jeuk.

 ??  ?? (Mens en gezondheid/Foto: nrc.nl)
(Mens en gezondheid/Foto: nrc.nl)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname