Times of Suriname

Koriander, een gezonde en lekkere smaakmaker

-

Koriander is een kruid dat we steeds meer in de keuken terugvinde­n. De een noemt het ‘de tegenhange­r’ van peterselie en de ander vindt het een te exotische smaak. Een feit is dat we koriander inmiddels in verschille­nde keukens terug kunnen vinden. Deze eenjarige plant neemt in ieder geval sterk in popularite­it toe, is gezond en een absolute smaakmaker.

Koriander, Coriandrum sativum, is een plant die afkomstig is van de schermbloe­menfamilie, ofwel Apiaceae. Het is een eenjarige plant die zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, NoordAfrik­a en Zuid-Europa. De plant heeft ook de volgende namen:

• ketoembar

• wantsenkru­id

• coander

De plant heeft een lichtgroen­e kleur en heeft zachte buigzame blaadjes, dunne stelen en kan wel tot zo’n 50 centimeter hoog worden.

Koriander, en dan met name het blad, heeft een nogal sterke smaak. Voor sommige mensen smaakt het een beetje zeepachtig. Dat maakt ook dat de ene mens koriander heerlijk vindt en de ander heeft er een afkeer van. Zo uiteenlope­nd wordt de smaak van koriander ervaren. Korianderz­aad heeft een wat andere smaak en kan voor sommige mensen een alternatie­f vormen.

Gezondheid­saspecten

Zowel het plantje als de zaden hebben dezelfde geneeskrac­htige werking.

Antioxidan­ten

Koriander bevat nogal wat antioxidan­ten. Antioxidan­ten zijn weer het middel tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen allerlei ziekten veroorzake­n en de antioxidan­ten zoals bijvoorbee­ld in koriander, zijn als het ware ‘de opruimers’ van deze vrije radicalen. Overigens bevatten de bladeren meer antioxidan­ten dan de zaden.

Vitaminen en mineralen

Normaliter weet je bij groenten hoeveel gram je binnen moet krijgen om te voldoen aan de benodigde vitaminen. Een kruid zoals koriander eet je als smaakmaker en niet als groente, dat maakt het lastig om helder te overzien hoeveel gram je daadwerkel­ijk binnenkrij­gt. Koriander is echter te combineren met verschille­nde gerechten en kan dus met enige regelmaat gecombinee­rd worden. Toch spreekt het voor zich dat het slechts een aanvulling is en je nog steeds je normale voedingsmi­ddelen tot je moet nemen om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Dat neemt niet weg dat koriander een kruid is waar zeker vitaminen en mineralen in terug te vinden zijn.

(mens en gezondheid/Foto:

healty living.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname