Times of Suriname

Antioxidan­ten en vrije radicalen Gevolgen voor het lichaam

-

Antioxidan­ten zijn belangrijk voor de gezondheid. Antioxidan­ten beletten dat vrije radicalen schade aanrichten en antioxidan­ten helpen ongewenste oxidatie te voorkomen in ons lichaam. Lichamelij­ke verouderin­g, schade aan de huid en het bindweefse­ls blijken het gevolg te zijn van vrije radicalen. Anti-oxidanten kunnen de verouderin­g te vertragen. Antioxidan­ten zitten in bepaalde voeding (o.a knoflook, broccoli, kruiden) en in supplement­en (o.a Omega vetzuren, Vitamine A, B6, C, E, Taurine, mineralen als Zink en Sele.

Oxidatie en zuurstof processen

Biologisch­e

In alle biologisch­e processen speelt zuurstof een dubbele rol. Aan de ene kant is het een onmisbaar element voor leven. Aan de andere kant is zuurstof verantwoor­delijk voor bijna alle afbraakpro­cessen. Om dit te illustrere­n de volgende voorbeelde­n:

• IJzer van een verroeste spijker is een verbinding aangegaan met zuurstof; de spijker oxideert en gaat in kwaliteit achteruit.

• Verbrandin­g van een stuk hout is een verbinding tussen hout en zuurstof, waarbij warmte (vuur) en afbraak (as) ontstaan.

Gewenste en oxidatie

ongewenste

De verbrandin­g van voedingsst­offen in onze lichaamsce­llen is een afbraakpro­ces van voedingsst­offen, waarbij zuurstof nodig is en energie (warmte) ontstaat. Er is dan sprake van gewenste oxidatie. Het roesten van een spijker bijvoorbee­ld is ongewenste oxidatie. Naast zuurstof zijn er tal van andere elementen met oxidatieve eigenschap­pen. Het is belangrijk dat ongewenste oxidatiepr­ocessen zoveel mogelijk vermeden worden. Ongewenste oxidatie van bijvoorbee­ld vetzuren in ons lichaam zorgt niet alleen voor afbraak van de vetzuren, maar laat ook vrije radicalen ontstaan.

Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn kleine, uiterst actieve, agressieve deeltjes die veel schade kunnen aanrichten. Bij alle gewenste en ongewenste oxidatiepr­ocessen in ons lichaam ontstaan deze schadelijk­e deeltjes.

Gevolgen

vrije radicalen

Lichamelij­ke verouderin­g is in principe een gevolg van schade door vrije radicalen. Dat onze huid minder elastisch wordt, is een gevolg van schade door vrije radicalen aan huid en bindweefse­ls. Het is te vergelijke­n met een elastiekje dat brokkelig wordt en vergaat als het in de zon heeft gelegen. Er is uit verschille­nde onderzoeke­n naar voren gekomen dat verouderin­g mede het gevolg lijkt te zijn van overmatige activiteit van vrije radicalen. Mensen die roken en veel aan de zon hebben bloot gestaan, krijgen eerder rimpels door een grotere hoeveelhei­d aan schadelijk­e vrije radicalen. Ook andere aandoening­en, zoals reuma, hart- en vaatziekte­n, tumoren, pigmentvle­kken en staar, lijken mede toe te schrijven te zijn aan schade door vrije radicalen c.q. overmatige vrije radicalen activiteit. (mens en gezondheid/Foto:ad.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname