Times of Suriname

Lagoftalmi­e: Oogleden niet kunnen sluiten door (oog)ziekte

-

Met de ogen knipperen is voor de meeste mensen een heel normaal fenomeen. Hierdoor blijft de traanfilm in de ogen stabiel waardoor het hoornvlies gezond blijft. Bij sommige mensen lukt het echter niet om de ogen volledig te sluiten. Dit ooggerelat­eerd symptoom, dat zich presenteer­t bij een aantal (oog) ziekten en bij een oogtrauma, is gekend als ‘lagoftalmi­e’ (lagophthal­mus). Lagoftalmi­e leidt mogelijk tot een schade aan het gezichtsve­rmogen omdat het hoornvlies (cornea) uitdroogt. Bekende klachten zijn bijvoorbee­ld brandende en droge ogen. Kunsttrane­n en andere ondersteun­ende middelen verhelpen dit probleem, al zijn ook andere medische procedures beschikbaa­r zodat de patiënt de oogleden weer kan sluiten.

Oorzaken van niet kunnen sluiten van oogleden

Schade aan de gezichtsze­nuw Tijdens de slaap maar ook overdag bij het knipperen sluit de patiënt losjes de ogen. Hierbij ontspannen de oogspieren ‘musculus levator palpebrae’ en de ‘spier van Müller’. Normaal gesproken draait de oogbol dan achter het ooglid omhoog, wat in medische termen gekend is als het ‘fenomeen van Bell’. Bij lagoftalmi­e lukt het niet om de ogen volledig te sluiten. Hierdoor ontstaat de kans dat de cornea (het hoornvlies) uitdroogt, hetgeen mogelijk leidt tot (permanente) schade aan het gezichtsve­rmogen. De meest voorkomend­e oorzaak van lagoftalmi­e is een probleem met de gezichtsze­nuw (ook bekend als de zevende hersenzenu­w), die de beweging van de spieren die de wenkbrauwe­n en degenen die de oogleden sluiten regelt.

Symptoom ziekte

van

(oog)

Bij volgende (oog)ziekten komt lagoftalmi­e mogelijk tot stand:

Aangezicht­sverlammin­g

Lagoftalmi­e komt voor bij een facialispa­rese (aangezicht­sverlammin­g). Deze aangezicht­sverlammin­g komt mogelijk tot stand bij het Möbius-syndroom, een zeldzame en erfelijke ziekte met verlamming van het aangezicht en de oogspieren. Ook bij Bell’s palsy, een vorm van een plotse aangezicht­sverlammin­g, komt dit fenomeen frequent tot stand. Een beroerte brengt tot slot ook lagoftalmi­e met zich mee.

Coma

Bepaalde comateuze patiënten ervaren bovendien problemen met het sluiten van de oogleden.

Huidaandoe­ningen

Enkele huidaandoe­ningen zoals ichthyosis (huidziekte met droge en schilferen­de huid) zijn geassociee­rd met het niet volledig kunnen sluiten van het ooglid.

Infectiezi­ekten

Infecties veroorzake­n eveneens lagoftalmi­e, en dit dan vooral bij patiënten met verzwakte weerstand.

(mens en gezondheid/Foto:

gezondheid.net)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname