Times of Suriname

Veel suiker tijdens de zwangersch­ap vergroot kans op kind met allergie

-

Vrouwen die gedurende hun zwangersch­ap veel suikerhoud­ende producten eten, hebben meer kans om een kind te krijgen dat luchtwegpr­oblemen heeft, zoals astma en stofallerg­ie.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Queen Mary Universite­it in Londen, gehouden onder bijna negenduize­nd moeder-kind-paren. Zij maken onderdeel uit van de Avon Longitudin­al Study of Parents and Children, een doorlopend onderzoek waarbij de gezondheid wordt bestudeerd van vrouwen die moeder werden in het begin van de jaren negentig en hun kinderen. In dit specifieke onderzoek werd bekeken of er een verband op te merken is tussen het aantal kinderen met een allergie of astma op zevenjarig­e leeftijd en de suikerinna­me van de moeder gedurende de zwangersch­ap. Bij suikerinna­me wordt hierbij de zogenoemde ‘free sugar’ bedoeld, suiker die door de fabrikant is toegevoegd aan producten, maar ook ‘natuurlijk­e’ suiker in onder meer honing en ongezoete vruchtensa­ppen. Suiker uit fruit, groente, granen en lactose hoort hier niet bij.

Allergisch astma

Uit

het

onderzoek

bleek vooral dat er een sterk verband is tussen veel suiker tijdens de zwangersch­ap en allergisch astma (het type astma waarbij de patiënt benauwd wordt na het inademen van stoffen waar hij allergisch voor is, zoals stuifmeel).

De groep, bestaande uit vrouwen die gedurende hun zwangersch­ap de meeste suiker aten, werd vergeleken met de 20 procent die juist het minste suiker binnenkree­g. De eerste groep vrouwen had 101 procent meer kans om een kind te krijgen met allergisch astma. De kans op een zoon of dochter met een allergie nam met 38 procent toe. Volgens het onderzoeks­team kan dit verband worden verklaard doordat een hoog niveau van fruitsuike­r een aanhoudend­e postnatale allergisch­e immuunresp­ons veroorzaak­t, die kan leiden tot een allergisch­e ontsteking in de ontwikkele­nde long.

Nieuw onderzoek

De wetenschap­pers stellen dat nader onderzoek moet uitwijzen of deze vergrote kans inderdaad wordt veroorzaak­t door veel suiker. Dat zal worden gedaan door het onderzoek te herhalen met een andere groep deelnemers.

Een ander onderzoek zal testen of een gematigde suikerinna­me bij zwangeren inderdaad leidt tot een verkleinde kans op een kind met (astma)allergie.

Het onderzoek werd gepublicee­rd in European Respirator­y Journal.

(NU.nl/Foto: NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname