Times of Suriname

Ongeneesli­jke vorm van gonorroe in aantocht

-

Een ongeneesli­jke vorm van de seksueel overdraagb­are ziekte gonorroe, ook wel druiper genoemd, is zich aan het verspreide­n. Daarvoor waarschuwt de World Health Organisati­on (WHO) vandaag. Huidige antibiotic­a zijn niet meer in staat de soa te genezen. Wie met een druiper bij de dokter komt, krijgt onmiddelli­jk antibiotic­a voorgeschr­even. Uit onderzoek van de WHO blijkt nu dat er vormen van de ziekte in omloop zijn die niet reageren op het medicijn. “De bacterie die gonorroe veroorzaak­t, is erg slim. Elke keer dat we een nieuwe soort antibiotic­a vinden om de infectie te behandelen, ontwikkelt de bacterie zich zo dat hij ertegen bestand raakt,” aldus WHOonderzo­eker Teodora Wi. Gonorroe kan verstrekke­nde gevolgen hebben. Zo kunnen mensen die besmet zijn met de bacterie onvruchtba­ar raken en de ziekte kan bij zwangere vrouwen miskramen veroorzake­n. Symptomen zijn onder andere groengele afscheidin­g met bloed en hevige pijn bij het plassen. Het aantal mensen dat een druiper oploopt, is al jaren aan het toenemen. Tegenwoord­ig zijn er wereldwijd jaarlijks zo’n 78 miljoen diagnoses. De verspreidi­ng van de ziekte is volgens de WHO onder andere het gevolg van de afname van het gebruik van condooms en de toename van het aantal mensen dat verre reizen maakt. Veel mensen lopen de bacterie namelijk in het buitenland op. In Nederland kregen volgens het RIVM afgelopen jaar 6.000 mensen de diagnose gonorroe. Dat zijn er zo’n 800 meer dan in 2015.

Het is niet de eerste keer dat de WHO alarm slaat over de behandelin­g van gonorroe. In 2016 riep de organisati­e artsen op voorzichti­g om te gaan met het gebruik van antibiotic­a bij de behandelin­g. De organisati­e zag toen al aankomen dat overmatig gebruik van antibiotic­a het proces waarbij de ziekte resistent wordt voor het medicijn versnelt.

Nieuwe medicijn

Een goed alternatie­f voor de huidige antibiotic­a is er nog niet. De ontwikkeli­ng van nieuwe medicijnen wordt ernstig belemmerd door het snelle aanpassing­smechanism­e van de bacterie. “We hopen dit jaar in elk geval één nieuwe vorm van antibiotic­a te introducer­en,” aldus de onderzoeke­r van de WHO.

Om verdere verspreidi­ng van de ziekte te voorkomen, raadt de organisati­e mensen aan om bij geslachtsg­emeenschap altijd gebruik te maken van een condoom. Dat geldt ook bij orale of anale seks. Wie vragen heeft over soa’s of informatie wil over testen kan tegenwoord­ig anoniem contact opnemen met het Aidsfonds. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname