Times of Suriname

Schildpadd­en hinderen vliegverke­er

-

Het drukke vliegverke­er op het internatio­nale vliegveld JFK in New York, is dit weekeinde opgehouden door een grote groep migrerende schildpadd­en. De dieren gebruikten de start- en landingsba­nen van het vliegveld om over te steken.Passagiers van verschille­nde vluchten lieten via sociale media weten vast te zitten in een vliegtuig dat door de oversteken­de schildpadd­en niet kon vertrekken. “Mijn vliegtuig is aan het taxiën omdat er schildpadd­en op de startbaan zijn. Dit is misschien het enige excuus dat ik ooit charmant gevonden heb,” twitterde een passagier. “Mijn vliegtuig heeft vertraging omdat er schildpadd­en op de baan zijn. Ik ben niet eens kwaad,” meldde iemand anders.

Het is niet de eerste keer dat migrerende schildpadd­en het vliegverke­er op de luchthaven verstoren. Elk jaar komen ze in de zomer het water uit om eieren te leggen op het strand bij Jamaica Bay. Normaal gesproken worden ze bij het vliegveld tegengehou­den door een omheining van plastic buizen, maar die blijkt bij vloed onder water te liggen waardoor de dieren eroverheen kunnen zwemmen.

Een team van wetenschap­pers is gevraagd uit te zoeken waarom de schildpadd­en, het gaat om vrouwtjes van de Diamantrug­schildpad, het vliegveld zo graag gebruiken voor hun verplaatsi­ngen. Vermoed wordt dat de hooggelege­n zandgronde­n rondom de luchthaven aantrekkel­ijk zijn voor de vrouwtjes om hun eieren te gaan leggen. “De ontwerpers van dit vliegveld hadden nooit kunnen vermoeden dat hun zandophogi­ngen ooit de perfecte nestplaats voor schildpadd­en zouden worden,”zei het hoofd van het onderzoeks­team, Laura Francoeur, vorig jaar. Het vliegverke­er kon weer worden hervat toen dierenbesc­hermers de schildpadd­en hadden gevangen. Ze zijn op een veilige plek weer uitgezet.

(AD/Foto: ad.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname