Times of Suriname

Leerkracht­en getraind in handelen autistisch­e kinderen

-

PARAMARIBO - Het Pedologisc­h Instituut (PI) van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft onlangs leerkracht­en getraind in de methode ‘Floor play’. Floor play is bedoeld voor leerkracht­en, ouders, begeleider­s en hulpverlen­ers van leerlingen die speciale aandacht nodig hebben. Het gaat hierbij om kinderen met autisme spectrum stoornisse­n en of meervoudig­e beperkinge­n. Het doel van deze training is te komen tot profession­alisering van de medewerker­s van het PI, en om de ontwikkeli­ng van de leerlingen te stimuleren. Dit meldt het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) in een persberich­t.

De training duurde drie dagen en was een samenwerki­ng van het PI en de organisati­e ‘Leraren Zonder Grenzen’ uit België. De trainers waren Angelique Locher-Schaap en Susan Chin A Pauw. Van de cursisten waren er twee van de school te Moengo, twee van OS Maretraite, twee van de school te Brokopondo en vijf van het PI.

Volgens Henry Esajas, hoofd van het instituut, worden de geleerde tools reeds toegepast. “Dit zijn allemaal mijlpalen in de Surinaamse geschieden­is, omdat er in het binnenland geen klassen waren voor speciaal onderwijs. De openbare school te Moengo is de eerste met een klas voor leerlingen met speciale leerbehoef­ten. Op OS Maretraite is al vroegtijdi­g gesignalee­rd welke leerbehoef­ten een kind heeft, dankzij de orthopedis­che en de psychologi­sche inzet die uitwijst als een kind gestremd wordt in zijn of haar ontwikkeli­ng. Wij beginnen kleinschal­ig, maar de vraag is groot.”

De praktijk wijst volgens Esajas uit dat er weinig aandacht is voor de doelgroep. De afdeling steekt dus de hand in eigen boezem en gaat zelf op zoek naar tools voor haar personeel, in overleg met de leiding van OWC. “Deze leerlingen zijn speciaal en moeten ook een plek in de maatschapp­ij krijgen. Training volg je als leerkracht, omdat je er wat uit leert en je het daadwerkel­ijk kan toepassen in de praktijk. Door middel van deze training kun je heel veel zelf oplossen binnen de school. Het komende schooljaar gaan wij een gericht programma draaien en daarna zal er een evaluatie volgen”, zegt Esajas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname