Times of Suriname

Strafzitti­ngen vanaf vandaag in nieuw gerechtsge­bouw

-

PARAMARIBO - Een lang gekoesterd­e wens van de rechtspleg­ing dat zittingen worden gehouden in het gerechtsge­bouw aan de Mgr Wulfinghst­raat, gaat vandaag in vervulling. Advocaat Irene Lalji zegt aan de krant dat het haar een goed gevoel geeft dat een aanvang wordt gemaakt in het nieuwe gerechtsge­bouw met het houden van strafzitti­ngen.

Zij geeft aan dat bijna tien jaar zittingen zijn gehouden in het gebouw op de hoek van de Frederik Derby- en Dr Sophie Redmondstr­aat. Volgens haar is het alom bekend dat het gebouw in een deplorabel­e staat verkeert en bij regenval onder water liep. Daarna werden de zittingen gehouden in het oud-Parketgebo­uw aan de Henck Arronstraa­t. Lalji zegt dat het een goed begin is en dat er verder gewerkt moet worden aan de waardering van de rechtsstaa­t. “De strafrecht­spleging moet naar een hoger niveau worden getild. Als advocaat verleen ik niet alleen rechtsbijs­tand, maar ben ik ook bewaker van de rechten van verdachten.” De raadsvrouw zegt dat de situatie van arrestante­ntransport en -voeding ook moet worden verbeterd.

Met de bouw van het nieuwe gerechtsge­bouw werd in 2009 gestart. De bouwtijd was gepland op 328 werkbare dagen, maar het pand zou pas na acht jaar worden opgeleverd. Drie regeerperi­odes ‘passeerden’ sinds de bouw startte. Het is uiteindeli­jk de bedoeling dat ook het Hof van Justitie Strafzaken samen met de Krijgsraad en de rechter-commissari­s in het pand zullen worden ondergebra­cht. De zogenaamde beklaagden­bank verdwijnt uit de rechtszaal. De rechters en vervolging­sambtenare­n hebben een aparte ruimte. De officieren komen voortaan uit hun ruimte naar buiten. Getuigen en deskundige­n kunnen verder zittend hun getuigenis afleggen.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname