Times of Suriname

Geld grootste probleem bij bestrijdin­g partnergew­eld

-

NICKERIE - Het Bureau Gender Aangelegen­heden van het Ministerie van Binnenland­se Zaken organiseer­de met ondersteun­ing van de (PAHO), ‘Het Moederhart’, een tweedaagse tussentijd­se evaluatie van de in december vorig jaar gehouden workshops ‘Strategieë­n ter bestrijdin­g van partnergew­eld in Nickerie’. De werkgroepe­n die uit de workshops waren ontstaan, hadden actieplann­en samengeste­ld die binnen een bepaalde tijd zouden worden uitgevoerd. Uit de tussentijd­se evaluatie zal moeten blijken wat niet is uitgevoerd, en wat de obstakels zijn. Namens de PAHO heeft Elly van Kanten alle ondersteun­ing toegezegd aan het vervolgtra­ject van het project.

Pan American Health Organisati­on

Het waarnemend hoofd van Bureau Gender Aangelegen­heden (BGA), Susijandi Kartodikro­mo, vertelt dat de tussentijd­se evaluatie van belang is, omdat de actieplann­en die vorig jaar zijn geformulee­rd, geëvalueer­d worden door de stakeholde­rs. “Daarbij zal worden nagegaan hoever ze zijn met de actieplann­en, of ze moeten worden bijgewerkt en welke strategie veranderd moet worden, zodat het beter kan worden uitgevoerd”, vertelt Kartodikro­mo. De groepen hebben tot december dit jaar om hun actieplann­en uit te voeren. Inmiddels is het enkele groepen wel gelukt om te starten met de uitvoering en andere weer niet. Volgens het waarnemend hoofd BGA is dat te begrijpen, omdat voor de meeste activiteit­en die gelist zijn er middelen nodig zijn, zoals transport, brandstof, en financiën. Aangezien het gaat om een issue dat volgens Kartodikro­mo heel belangrijk is, zullen de middelen nodig zijn om het project verder uit te voeren en tot een goed einde te brengen. Minister Noersalim van Binnenland­se Zaken is vrijdagmid­dag speciaal naar Nickerie afgereisd om de knelpunten waarmee de groepen geconfront­eerd worden bij de uitvoering, aan te horen. De verschille­nde groepen legden hun problemen voor aan de minister. Hij heeft daar waar hij kon direct gezorgd voor een oplossing. Het blijkt dat geld het grootste probleem is voor de meeste groepen om hun actieplann­en

Women Rigths Centre en Stichting

uit te voeren. Dat is tijdens de discussies duidelijk naar voren gekomen. Wat betreft het geldproble­em zegt de bewindsman, dat het in de meeste gevallen gaat om luttele bedragen die zo opgehoest kunnen worden en waarvoor niet naar donoren hoeft te worden uitgekeken. Het gaat dan om bedragen van SRD 1500, hoewel er internatio­nal organisati­es zijn die ook hun bijdrage geven aan het project.

Om het probleem van partnergew­eld tegen te gaan, is het volgens minister Noersalim belangrijk dat de aanbevelin­gen worden opgevolgd en dat rapporten en onderzoeks­resultaten niet in de lade verdwijnen.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname