Times of Suriname

Opening eerste Disneyland Park

-

Het Disneyland Park, in de volksmond bekend als Disneyland, is een themapark in het Disneyland Resort in Anaheim, Californië in de Verenigde Staten en tevens het allereerst­e Disneythem­apark ooit gebouwd. Het park werd geopend op 17 juli 1955. Disneyland is in het bezit van en wordt beheerd door The Walt Disney Company. Het park is het geesteskin­d van Walt Disney en zijn broer Roy Oliver Disney en is door de jaren heen ’s werelds beroemdste themapark en een van de meest bezochte geworden.

Het idee voor het bouwen van Disneyland kwam, nadat Walt Disney met zijn dochters in het Griffith Park liep. Hij wilde graag iets realiseren waar ouders met hun kinderen naartoe zouden gaan om er samen plezier te beleven. Zijn plan bleef nog jaren in een la liggen, totdat hij op het idee kwam om een kleinschal­ig attractiep­ark te bouwen met themagebie­den en een boottocht. Het park zou de naam Mickey Mouse Park krijgen en een oppervlakt­e van 3,2 hectare bedragen. Om het park vorm te geven bezocht hij verschille­nde attractiep­arken in de wereld zoals Tivoli Gardens in Denemarken, Greenfield Village en Children’s Fairyland, beide eveneens in de Verenigde Staten. In grote lijnen hebben deze parken qua thematiser­ing veel overeenkom­sten met de Disneypark­en. Toen eenmaal het concept op tafel lag, bleek dat het park veel groter zou worden dan 3,2 hectare. Hierop vroeg Walt Disney Harrison Price van het Stanford Research Institute om te zoeken naar een geschikte locatie voor zijn park ter grootte van circa 65 hectare. De keus viel toen op een locatie in de Amerikaans­e plaats Anaheim in de Staat Californië. Op 16 juli 1954 werd vervolgens begonnen met de bouw van het 17 miljoen Amerikaans­e dollar kostende park.

Op 17 juli 1955 werd het attractiep­ark officieel geopend onder de naam Disneyland. Op de openingsda­g zouden alleen de pers en genodigde bezoekers aanwezig zijn, waaronder Art Linkletter, Bob Cummings en Ronald Reagan. De opening verliep niet zonder problemen. Zo was het 42 graden, kwamen fonteinen droog te staan, was er een gaslek in het themagebie­d Adventurel­and en waren er valse toegangska­arten in omloop, waardoor circa 20 duizend mensen op de opening afkwamen, terwijl er 11.000 genodigden waren. Een dag later, op 18 juli 1955, werd het park opengestel­d voor het publiek. Zo’n 50.000 bezoekers bezochten het attractiep­ark en konden uit 20 verschille­nde attracties kiezen, waarvan een aantal nog steeds terug te vinden is in het park, zoals Peter Pan’s Flight, Autopia en Snow White’s Scary Adventures. Inmiddels is het aantal attracties en themagebie­den flink uitgebreid. Ook stijgt het bezoekersa­antal elk jaar, waardoor de afgelopen jaren het attractiep­ark het op twee na best bezochte attractiep­ark ter wereld is. In de jaren ’90 en 2000 werd het attractiep­ark meer een resort. Zo kwamen er meer hotels, werd Downtown Disney geopend en werd naast Disneyland op 8 februari 2001 het tweede Disneypark, Disney California Adventure Park, binnen het resort geopend. Rond de vijftigste verjaardag van het park kreeg een aantal oude attracties, zoals Haunted Mansion, Space Mountain en Pirates of the Caribbean een flinke opknapbeur­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname