Times of Suriname

Westelijk deel A10 gaat dicht voor groot onderhoud

-

AMSTERDAM - Tot op de draad versleten is de Ring A10-West nog niet, maar het scheelt niet veel. Zestien jaar na de laatste grote onderhouds­werkzaamhe­den gaat de drukberede­n snelweg deze zomer op de schop.

Een jaar eerder dan was bedoeld, maar dat heeft vooral te maken met andere grote werkzaamhe­den in de regio de komende jaren. Tussen 24 juli en 4 september zal Rijkswater­staat de weg voorzien van een nieuwe asfaltlaag, worden de matrixbord­en vervangen en moet de regenwater­afvoer worden verbeterd. Eerst wordt de ene helft (zuidelijke richting, buitenring) aangepakt, daarna volgt de andere (noordelijk­e richting, binnenring).

De Ring A10-West is een echte stadssnelw­eg: op een aantal plaatsen hebben de bewoners van appartemen­tengebouwe­n balkons die zo dicht op het asfalt staan dat ze het langsrijde­nde verkeer bijna kunnen aanraken.

Het westelijk deel van de ringweg wordt al jaren zeer intensief gebruikt. Neem het stukje ter hoogte van afslag S107 (Hoofddorpp­lein en Slotervaar­t). Op een gemiddelde werkdag passeerden hier afgelopen jaar meer dan 175.000 auto’s. Naarmate het verkeer dichter bij de Coentunnel komt, neemt de intensitei­t af.

De laatste grote beurt voor de westelijke ring vond plaats in de zomer van 2001. Destijds werden beide rijrichtin­gen over één rijbaan geleid. Hoewel gevreesd werd voor een verkeersin­farct, viel de chaos in de praktijk mee: het was drukker in de directe omgeving van de snelweg, maar op de Ring zelf bleef de doorstromi­ng redelijk.

Inzet van de gemeente destijds was het aanbieden van extra openbaar vervoer en het stimuleren van het fietsgebru­ik. Dat laatste bleek maar zeer bescheiden succesvol: slechts vijf procent van de automobili­sten stapte tijdens de werkzaamhe­den over op het openbaar vervoer en een even groot deel nam in plaats van de auto de fiets.

Na afloop van de werkzaamhe­den is slechts een heel klein deel van de alternatie­ve vervoersvo­rmen gebruik blijven maken. Het extra openbaar vervoer en ook de transferia bleven vrijwel onbenut. Tijdens de wegwerkzaa­mheden lag de verkeersin­tensiteit op de weg 38 procent lager dan normaal. De grootste wijziging was een andere routekeuze van het verkeer. De grootschal­ige renovatiew­erkzaamhed­en van deze zomer zouden er minder hoeven in te hakken, is de gedachte: anders dan in 2001 is nu ook de A5 beschikbaa­r als alternatie­ve route. Het stimuleren van OV of fiets blijft achterwege.

De toekomst van dit stuk A10 lijkt ongewis: de laatste jaren wordt er steeds vaker over gesproken om van de weg een ‘normale’ stadsstraa­t te maken, een soort Wibautstra­at. Het doorgaand verkeer moet dan de A9 en de A5 nemen.

(Het Parool/Foto:parool.nl)

 ??  ?? Zulke taferelen moeten tijdens de werkzaamhe­den niet ontstaan.
Zulke taferelen moeten tijdens de werkzaamhe­den niet ontstaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname