Times of Suriname

Mollema wint vijftiende etappe Tour de France

-

WIELRENNEN - Bauke Mollema heeft gisteren de vijftiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Nederlande­r van Trek-Segafredo maakte deel uit van de vlucht van de dag en kwam na een solo van ongeveer dertig kilometer als eerste aan in finishplaa­ts Le Puy-en-Velay.

Mollema, die met een achterstan­d van 41’25” als nummer 25 van het algemeen klassement aan de dag begon, koos vlak na de top van de 1190 meter hoge Col de la Peyra Taillade (eerste categorie) de aanval. Tony Martin van Katusha had lang solo op kop gereden, maar werd nog voor de top gepakt door bergkoning Warren Barguil, die de bolletjest­rui nu wel heel stevig om zijn schouders heeft hangen. In de afdaling sloten Tiesj Benoot, Tony Gallopin (beiden Lotto-Soudal), Serge Pauwels (Dimension Data), Diego Ulissi (UAE-Team Emirates) Damiano Caruso (BMC), Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) samen met Mollema aan bij de Fransman van Sunweb, waarna de Nederlande­r voelde dat hij meer macht in de benen had dan zijn medevlucht­ers en ervandoor ging.

Mollema sloeg een gat van ongeveer twintig seconden en hield die marge lang in stand. Toen de achtervolg­ers na enkele kilometers naar elkaar begonnen te kijken, liep het gat snel op naar bijna een minuut. Op de Côte de SaintVidal, een klim van de vierde categorie, plaatsten Barguil, Gallopin, Ulissi en Roglic een versnellin­g. Ze naderden Mollema tot op twintig seconden.

Op zes kilometer van de streep had de jury genoeg gezien. Mollema werd uitgeroepe­n tot meest strijdlust­ige renner van de dag, maar daar was de Nederlande­r totaal niet mee bezig. Hij voelde de hete adem van het viertal achtervolg­ers en bleef volle bak gas geven.

Op meesterlij­ke wijze behield hij zijn voorsprong en zodoende werd hij na Tom Dumoulin, die vorig jaar twee keer raak schoot, de eerste Nederlands­e winnaar in de Tour. Ulissi won de sprint om plek twee. Gallopin werd derde, voor Roglic en Barguil.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname