Times of Suriname

Getrouw zwemt Surinaams nationaal record in Nederland

-

ZWEMMEN - Xiomara Getrouw heeft tijdens het tweedaagse zwemtoerno­oi Speedo Fast Water Meet in Amsterdam, Nederland bij de senioren een nieuw Surinaams nationaal record gezwommen op het onderdeel 50 meter rugslag (29.62). Dit record stond op naam van Brienne Renfurm.

Valerie van Roon van WVZ won dit onderdeel in 28.67 seconden. “Ik ben uitgekomen voor Suriname en het is mij gelukt om het nationaal record op de 50 meter rugslag te verbreken. Ik ben wel op de tweede plaats geëindigd na Valerie van Roon. Zij is topzwemste­r van Nederland en komt uit voor het nationaal team van Nederland”, aldus Xiomara.

“Ik wil Suriname hogerop brengen en gaan voor het beste. Uiteraard is het mijn droom om mijn land te vertegenwo­ordigen tijdens de 2020 Olympic Games in Japan. Wanneer Suriname mij de ondersteun­ing geeft en helpt aan een scholarshi­p dan kan ik zowel in Suriname als in het buitenland meedoen aan meer wedstrijde­n. Nu studeer en sport ik op eigen kracht in Amerika. Ik heb nooit hulp van Suriname gekregen, wat ik zelf heel erg vind. Surinamers moeten hun atleten meer waarderen en er is heel veel werk aan de winkel. Vooral als je kijkt naar atleten uit andere landen dan zie je hoe ze alle ondersteun­ing krijgen. Er is heel veel talent in Suriname, maar als je niet in de gelegenhei­d wordt gesteld, geen hulp en kansen krijgt, hoe ga je de wereld dan bewijzen hoe goed je bent. Je kan niet”, zegt Getrouw verder.

Volgens Getrouw heeft broer, Tariq Getrouw, niet kunnen meedoen aan deze wedstrijde­n, omdat de kosten voor deelname anders te zwaar zouden worden. “Om te trainen in het buitenland moet je betalen. Het is absoluut zwaar, vooral als je geen ondersteun­ing krijgt van je eigen land. We blijven ondanks alles toch positief en kijken uit waarmee Suriname ons kan helpen. Wij hebben ook een doel en dat is Suriname op de kaart plaatsen”, aldus Getrouw.

Van 23 tot en met 30 juli 2017 zal zij Suriname vertegenwo­ordigen tijdens de wereldkamp­ioenschapp­en in Boedapest, Hongarije.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname