Times of Suriname

Broer Iranese president Rohani achter de tralies

-

IRAN - Hossein Ferydoun wordt al langer gelinkt aan een langslepen­d corrupties­chandaal waar ook president Rohani zelf voor wordt bekritisee­rd. De broer van de Iranese president Hassan Rohani, Hossein Ferydoun, is gearrestee­rd op verdenking­en van financiële malversati­es. Ferydoun is een belangrijk­e adviseur van de president en wordt al langer gelinkt aan een langslepen­d corrupties­chandaal rond een staatsverz­ekeringsbe­drijf. Hij ontkent ook maar iets fout te hebben gedaan.

Ferydoun kan wel snel weer op borgtocht worden vrijgelate­n, zegt justitiewo­ordvoerder Gholamhoss­ein Mohseni tegen het Iraanse persbureau Tasnim. De reputatie van president Rohani is ernstig aangetast door het schandaal waarbij topmanager­s van het staatsbedr­ijf tot wel vijftig keer het minimumloo­n verdienen. Tijdens een tv-debat in aanloop naar de verkiezing­en in mei werd hij ervan beschuldig­d een onderzoek naar de betrokkenh­eid van familieled­en te blokkeren. De gematigde Rohani won toch al gelijk de eerste ronde van de presidents­verkiezing­en met 57 procent van de stemmen. Zondag werd ook bekend dat een Amerikaan met de dubbele nationalit­eit door een Iraanse rechter is veroordeel­d tot tien jaar cel voor spionage. “Deze persoon verzamelde informatie en werd direct aangestuur­d door de VS”, zei justitiewo­ordvoerder Gholamhoss­ein Mohseni op de staatstele­visie zonder verdere details te geven over de identiteit van de veroordeel­de.

De andere nationalit­eit van de Amerikaan is niet die van Iran, meldt Reuters. Hij of zij kan volgens Mohseni nog wel in beroep tegen de straf. Het Witte Huis roept op “tot de onmiddelij­ke vrijlating” van alle Amerikaans­e gevangen in Iran.

Het afgelopen jaar zijn in Iran meerdere mensen met dubbele nationalit­eit uit de VS, Groot-Brittannië, Australië, Oostenrijk, Canada en Frankrijk achter de tralies verdwenen na aanklachte­n wegens spionage en samenspann­ing met ‘vijandige regeringen.’ (Nrc/Foto:nrc.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname