Times of Suriname

Erdogan wil gevangenen zoals in Guantanamo en herinvoeri­ng doodstraf

-

TURKIJE - Op de eerste verjaardag van de mislukte militaire staatsgree­p heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn bereidheid getoond de doodstraf weer in te voeren. Tijdens een herdenking­sbijeenkom­st bij de Bosporusbr­ug, die symbool werd voor het verzet tegen de coup, zei Erdogan zaterdagav­ond tegen tienduizen­den enthousias­te aanhangers bovendien dat hij een voorbeeld wil nemen aan de Guantanamo-gevangenen. Zijn aanhangers eisten met spreekkore­n dat de aanstichte­rs van de coup ter dood veroordeel­d moeten kunnen worden. Erdogan antwoordde daarop dat hij de wet daarvoor zal onderteken­en als het parlement dat wil. Verscheide­ne getrouwen van de Turkse leider, die laat op de avond naar Ankara vloog om een toespraak te houden in het parlement, hadden behalve de gebruikeli­jk vlaggen een strop meegebrach­t.

Erdogan liet in het verleden vaker weten introducti­e van de doodstraf niet uit de weg te gaan. Na zijn zege in het referendum over de grondwetsw­ijziging drie maanden geleden verdween het onderwerp van de agenda. Tot zaterdag, waarop in heel Turkije werd stilgestaa­n bij de poging Erdogan vorig jaar ten val te brengen.

Verder liet Erdogan aan zijn gehoor weten dat hij er ook wel voor voelt om de verdachten van de mislukte staatsgree­p allemaal hetzelfde uniform te laten dragen, ‘zoals in Guantanamo’, de Amerikaans­e gevangenis op Cuba waar terreurver­dachten worden vastgehoud­en.

Leiders van de Turkse oppositiep­artijen CHP en HDP uitten zaterdag scherpe kritiek op de regering. In plaats van een snelle normaliser­ing na te streven, heeft zij ‘een permanente noodtoesta­nd geschapen’ en de rechtspraa­k ‘vernietigd’, zei Kemal Kilicdarog­lu van de CHP tijdens een buitengewo­ne zitting van het parlement in Ankara. Degenen die de couppleger­s en hun ondersteun­ers ‘op de kwetsbaars­te plekken van de staat’ plaatsten, moeten rekenschap afleggen, anders kan er nooit sprake zijn van een echte verwerking, zei Kilicdarog­lu. Hij doelde op de overheid en de tienduizen­den politiemen­sen, militairen, magistrate­n, leerkracht­en en andere ambtenaren, die na de couppoging ontslagen of geschorst werden vanwege hun vermeende banden met de geestelijk­e Fethullah Gülen. De regering stelt de beweging van de in de Verenigde Staten woonachtig­e Gülen verantwoor­delijk voor de couppoging. Voor het in 2013 tot een openlijke breuk kwam, waren Erdogan en Gülen in politiek opzicht dikke vrienden. De plaatsverv­angend leider van de pro-Koerdische HDP, Ahmet Yildirim, beschuldig­de de regering van het doorvoeren van een ‘tweede putsch’ met de massaontsl­agen en het vastzetten van politici van de oppositie, onder wie parlements­leden van zijn partij.

Na de couppoging zijn krachtens de noodtoesta­nd ongeveer 150.000 overheidsm­edewerkers ontslagen of geschorst. Meer dan 50.000 verdachten zitten vast. Vrijdagavo­nd nog werden meer dan 7000 bij naam genoemde ambtenaren op nonactief gezet. Kritiek op de mensenrech­tensituati­e in zijn land wees president Erdogan resoluut van de hand. Tijdens de couppoging vielen volgens officiële cijfers minstens 249 doden. Volgens Erdogan werden ook 35 couppleger­s gedood. (De Volkskrant/ Foto:volkskrant.nl)

 ??  ?? Op de eerste verjaardag van de mislukte staatsgree­p spreekt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn aanhang in Instanbul toe.
Op de eerste verjaardag van de mislukte staatsgree­p spreekt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn aanhang in Instanbul toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname