Times of Suriname

Stemming Trumpcare loopt vertraging op Afghaanse troepen heroveren door operatie John McCain deel Helmand

-

VS - De cruciale stemming over de nieuwe Amerikaans­e gezondheid­swet die Obamacare moet vervangen, wordt opnieuw uitgesteld. De Republikei­nse senator John McCain heeft een bloedprop van zo’n vijf centimeter boven zijn linkeroog laten verwijdere­n. Dat betekent dat hij deze week niet aanwezig zou zijn bij een eventuele stemming.

Donald Trump maakte de afschaffin­g en vervanging van Obama’s gezondheid­swet tot een speerpunt van zijn kiescampag­ne, maar de Amerikaans­e president ondervindt veel tegenstand. Mitch McConnell, de Republikei­nse leider van de Senaat, heeft 50 ja-stemmen nodig om het voorstel erdoor te krijgen, maar momenteel hebben de Republikei­nen slechts een nipte meerderhei­d in de Senaat van 52 tegen 48 Democraten. Twee Republikei­nse senatoren hebben al laten weten dat ze zich zullen verzetten tegen de herziene wet die donderdag werd voorgestel­d. Het is onduidelij­k welk effect de afwezighei­d van McCain zal hebben op de stemming. De senator had eerder al zijn bezorgdhei­d omtrent de nieuwe wet geuit, maar heeft nog niet meegedeeld hoe hij wilde stemmen.

De 80-jarige McCain zal de komende week thuis in Arizona moeten herstellen van de operatie. “Bedankt Mayo Clinic voor de uitstekend­e zorg - ik waardeer jullie steun en kijk ernaar uit om weer aan het werk te gaan,” tweette McCain zaterdagav­ond. (De Volkskrant/ Foto:volkskrant.nl) AFGHANISTA­N - Afghaanse regeringst­roepen hebben een deel van provincie Helmand heroverd op de radicaal-islamitisc­he Taliban. Het gaat om het district Nawa. Tijdens de gevechten zijn tientallen strijders van de terreurorg­anisatie gedood of gewond geraakt. Dat vertelde een woordvoerd­er van het Afghaans ministerie van Defensie gisteren op een persconfer­entie. De terreurorg­anisatie bezette het gebied sinds oktober. Een lid van de provincier­aad van Helmand bevestigde dat Afghaanse legereenhe­den het weer voor het zeggen hebben in de streek. Hij benadrukte dat de militaire actie alleen een succes is als ze de controle blijven houden. Doordat de regio Nawa bezaaid lag met mijnen, rukten de Afghaanse troepen maar langzaam op. De herovering van de streek is een belangrijk­e strategisc­he overwinnin­g voor de regering. Sinds de verdedigin­gsmissie van de NAVO in 2014 eindigde, maken de Taliban in grote delen van Helmand de dienst uit. (de Telegraaf)

 ??  ?? senator John McCain.
senator John McCain.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname