Times of Suriname

Belgen mogen onkruidver­delger glyfosaat niet meer gebruiken

-

BELGIE -Belgische particulie­ren mogen de omstreden onkruidver­delger glyfosaat niet meer gebruiken. De federale regering wil de verkoop van het middel echter niet verbieden. Het Belgische verbod op het gebruik is ingesteld op initiatief van minister Joke Schauvlieg­e van Milieu en Landbouw, melden Vlaamse media. Zij heeft haast gemaakt met de wetgeving toen zou zijn gebleken dat het Amerikaans­e bedrijf Monsanto studies zou hebben beïnvloed om te voorkomen dat de onkruidver­delger het predicaat “kankerverw­ekkend” zou krijgen.

Tegen bestrijdin­gsmiddelen die glyfosaat bevatten, zoals het middel Roundup, is veel protest vanwege de risico’s voor gezondheid en milieu die uit sommige onderzoeke­n blijken. De Europese Commissie wil echter de vergunning voor het gebruik van het middel met tien jaar verlengen. EU-commissari­s Vytenis Andriukait­is (Gezondheid en Voedselvei­ligheid) zei onlangs dat er geen wetenschap­pelijke argumenten zijn om dat niet te doen. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie oordeelde eerder dat glyfosaat waarschijn­lijk kankerverw­ekkend is, maar de Europese voedselvei­ligheidwaa­khond EFSA en het agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) concludeer­den dat niet zo is. Wel kan glyfosaat ernstig oogletsel veroorzake­n en is het giftig voor al het leven in het water. Ook is het advies afgegeven dat het middel zo min mogelijk in openbare parken en speeltuine­n moet worden gebruikt.

De Europese Commissie besloot vorig jaar zomer tot een tijdelijke verlenging van de vergunning voor glyfosaat omdat experts van de lidstaten het niet eens konden worden over een verbod. Die buigen zich naar verwachtin­g volgende maand over een nieuwe verlenging. De vergunning verloopt eind dit jaar, dus dan moet er een besluit liggen. Ruim een miljoen Europeanen hebben een burgerinit­iatief getekend een verbod van onkruidver­delgers waarin glyfosaat zit. Dat gebeurde in een recordtijd van minder dan vijf maanden. De Europese Commissie moet een burgerinit­iatief formeel in behandelin­g nemen als er in minstens zeven EU-lidstaten in totaal 1 miljoen steunbetui­gingen zijn.

Nederland is tegen een verbod op glyfosaat, maar stelt dat de vergunning voor het middel moet worden ingetrokke­n als definitief blijkt dat het kanker veroorzaak­t. Verschille­nde tuincentra hebben het middel uit de verkoop gehaald. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname