Times of Suriname

Het droge ogen syndroom

-

Met droge ogen worden verschijns­elen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvlies of oogbindvli­es.

Traanvocht heeft belangrijk­e functies, onder andere het voorkomen dat het oog uitdroogt. Elke keer als je knippert wordt traanvocht over je oog verspreidt, dit heet de traanfilm. Deze traanfilm zorgt ervoor dat het oog niet uitdroogt en dat het beschermd wordt tegen kleine infecties. Wanneer er niet genoeg traanvocht wordt aangemaakt of wanneer het traanvocht geen goede kwaliteit heeft kan je last krijgen van droge ogen.

De meest voorkomend­e oorzaak van droge ogen is een verminderd­e productie van traanvocht. Dit kan weer het gevolg zijn van een verstopte traanklier of van het gebruik van medicijnen. Van orale anticoncep­tie (de pil) is bekend dat de productie van traanvocht geremd kan worden door het gebruik van de pil. Andere veroorzake­rs van een verminderd­e productie van traanvocht zijn zenuwaando­eningen en hormonale factoren (overgang). Een andere oorzaak van droge ogen is een toename van de verdamping van het traanvocht. Dit ontstaat als je veel tijd doorbrengt in ruimtes waar de airconditi­oning aan staat of in ruimtes met centrale verwarming. Ook ontstaat het als je onvoldoend­e met je ogen knippert, de traanfilm wordt dan niet voldoende verdeeld. Dit gebeurt vaak als mensen geconcentr­eerd bezig zijn met werk achter de computer. Deze symptomen worden soms erger wanneer de ogen blootgeste­ld worden aan wind, rook, droge lucht of na geconcentr­eerd lezen. De klachten vermindere­n wanneer de ogen gesloten worden.

Omdat de oorzaak niet altijd gevonden kan worden, ben je vaak bezig met symptoombe­strijding. De klachten kunnen wel verlicht worden zodat ze weer draaglijk worden. Als eerste zou de oorzaak aangepakt moeten worden, maar dit lukt in bepaalde gevallen niet. Belangrijk is om verergeren­de factoren (airconditi­oning, rook) te vermijden. Kunsttrane­n kunnen worden toegediend als vervanging van de eigen tranen en ze moeten regelmatig worden toegediend. (Mens en Gezondheid/ Foto: mybesteyeg­lasses.com)

Appelazijn biedt ontzettend veel gezondheid­svoordelen. De meeste werkzame stoffen zijn aanwezig in ongefilter­de appelazijn. Je kan dus het beste troebele appelazijn kopen. Houd er evenwel rekening mee dat je nooit onvermengd­e appelazijn moet drinken, aangezien dit je slokdarm kan irriteren en beschadige­n. Meng twee eetlepels appelazijn en

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname