Times of Suriname

Kan cannabisol­ie kanker genezen?

-

Rick Simpson is een Canadese activist die naar eigen zeggen meer dan vijfduizen­d mensen met kanker heeft genezen door ze te behandelen met cannabisol­ie. De man claimt een recept te hebben ontwikkeld dat tumoren effectief aanpakt.

Tijdens de revalidati­e van een ernstige blessure in 1997 ontdekte hij de helende krachten van cannabis. Hij ontwikkeld­e een olie met een hoge concentrat­ie THC die volgens hem kanker en andere ziektes geneest. THC is de voornaamst­e psychoacti­eve stof in cannabis. Simpson richtte de stichting Phoenix Tears op, die sindsdien flink is gegroeid. Op Facebook heeft hij meer dan een half miljoen likes. Via zijn website geeft hij instructie­s voor het produceren van de ‘Rick Simpson-olie’, afkomstig van de bloemknopp­en van de cannabispl­ant. Hij heeft ook boeken geschreven over zijn methode. De Canadees heeft geen medische of wetenschap­pelijke achtergron­d. De overtuigin­gen van Simpson worden gretig overgenome­n door onder meer gezondheid­sblogs. Berichten met koppen als ‘Cannabisol­ie doodt alle tumoren in negentig dagen’ worden veelvuldig gedeeld via sociale media.

Sinds juli 2015 meldt de Amerikaans­e overheidsi­nstelling National Cancer Institute (NCI) dat cannabis kankercell­en heeft gedood in laboratori­a. Het gaat om resultaten afkomstig van pre-klinisch onderzoek in reageerbui­sjes en op dieren. De resultaten kunnen niet zomaar worden vertaald naar mensen, omdat bijvoorbee­ld de lever het middel kan afbreken of de nier het kan uitscheide­n. De NCI stelt dat er geen studies bekend zijn waarin cannabis als medicijn voor kanker op mensen is onderzocht en benadrukt dat er geen bewijs is om cannabis aan te raden als behandelin­g voor kanker. De NCI noemt wel een aantal onderzoeke­n met dieren die reden kunnen geven tot optimisme. Zo beschadigd­e een bepaalde vorm van THC tumorcelle­n in de lever van muizen. Ook zijn er studies op die erop wijzen dat cannabinoï­den, de verzamelna­am de werkzame stoffen in cannabis, de celgroei in tumoren kunnen vertragen en zelfs kan doden.

Oncoloog Jan Schellens van het Antoni van Leeuwenhoe­k noemt de claims van Simpson niet te controlere­n. Hij onderzocht of er in de wetenschap­pelijke literatuur onderbouwi­ng is te vinden voor dit soort berichten. “Uit onderzoeke­n is inderdaad gebleken dat THC en ook de andere werkzame stof CBD, effect kunnen hebben op kankercell­en in proefdiere­n”, aldus Schellens tegen NU.nl. Volgens hem kan je op basis daarvan claims als die van Simpson niet uitsluiten, maar hij plaats een belangrijk­e kanttekeni­ng. “Het gaat om proeven met een enorm hoge concentrat­ie THC, dat zou gevaarlijk zijn voor de mens”, aldus de oncoloog. “Onderzoeke­n met de mens zijn daarom nog niet aan de orde.”

Ook de KWF Kankerbest­rijding meldt dat verschille­nde onderzoeke­n wijzen op een doding of afremming van kankercell­en, maar benadrukt dat er zowel positieve als negatieve studies zijn. Volgens de organisati­e bestaat er geen twijfel dat cannabis effect heeft op kankercell­en, maar de claim dat cannabis kanker geneest is nergens op gebaseerd. Cannabis kan wel effectief zijn bij het tegengaan van bijwerking­en van een kankerbeha­ndeling. Zo maakt KWF melding van onderzoeke­n waarin het gebruik van cannabis de pijn en misselijkh­eid bij kanker verzachtte. Volgens Schellens wordt dit tegenwoord­ig veel gedaan, maar hij ziet dit als een hype. “Als je het afzet tegen de andere medicijnen, dan kunnen wij geen gunstige bijdrage van cannabis vinden”, aldus de oncoloog. “Maar als mensen er verlichtin­g uithalen, dan ben ik er niet op tegen.”

David Gorski, een kankeronde­rzoeker uit de Verenigde Staten nam in 2014 een behandelin­g van alternatie­f genezer Simpson onder de loep. Simpson behandelde een 14-jarig meisje met leukemie die na een chemothera­pie en beenmergtr­ansplantat­ie werd opgegeven door haar artsen. Daarna kreeg ze dagelijks de cannabisol­ie van Simpson toegediend, waarop het aantal kankercell­en in haar lichaam verminderd­e. Onderzoeke­r Gorski bekeek haar gegevens en concludeer­de dat het mogelijk, maar gezien de gegevens niet waarschijn­lijk was dat de cannabisol­ie zorgde voor de verminderi­ng van kankercell­en. Het meisje overleed uiteindeli­jk 78 dagen nadat ze was opgegeven. Volgens Gorski valt dat binnen de verwachte tijd van overlijden nadat iemand met leukemie tot terminaal wordt verklaard. Mede daarom vindt de onderzoeke­r het niet waarschijn­lijk dat de cannabisol­ie haar leven heeft verlengd. Hij haalt fel uit naar Simpson, die in een interview stelt dat chemothera­pie de oorzaak is dat sommige van zijn patiënten niet herstellen. Gorski schrijft dat Simpson een kwakzalver is, die zijn behandelci­jfers niet met bewijs kan onderbouwe­n. (MSN.COM/Foto: Facebook)

Het urinestels­el bestaat uit de bovenste en de onderste urinewegen. De bovenste urinewegen zijn samengeste­ld uit de nieren en de gepaarde urineleide­rs. De onderste urinewegen bestaan uit de blaas en de urinebuis. De nieren filteren dagelijks vele liters vloeistof uit de bloedstroo­m en noodzakeli­jk stoffen worden terug in de bloedstroo­m geleid en gifstoffen en afbraakpro­ducten van de stofwissel­ing worden als urine door de rechteren linkerurin­eleider naar de urineblaas geleid. Als de blaas vol is voel je aandrang om te plassen. Via de urinebuis verlaat dan de urine het lichaam. De mens heeft een grote hoeveelhei­d water nodig om te kunnen overleven. Een persoon heeft gemiddeld zo’n 1,5 tot 2 liter per dag nodig om gezond te kunnen leven omdat het grootste gedeelte van ons lichaam uit water bestaat. De hoeveelhei­d vocht die een persoon nodig heeft is afhankelij­k van onder andere de temperatuu­r, gezondheid­stoestand, eetpatroon en leeftijd.

Er bestaan talloze voedselpro­ducten die vocht bevatten. Dit komt omdat deze gewassen zelf vocht nodig hadden om te kunnen overleven. De meeste fruitsoort­en bestaan voor een groot gedeelte uit water. Fruitsoort­en zoals ananas, sinaasappe­ls en watermeloe­nen bevatten het meeste vocht. In groenten is ook water aanwezig, echter is de hoeveelhei­d vocht die in groentesoo­rten voorkomt vele malen minder dan in fruit.

Wanneer je te weinig vocht hebt, kun je last krijgen van uitdroging­sverschijn­selen. Dorst is het verschijns­el dat al in een vroeg stadium op te

Wanneer men te weinig begint te eten en drinken spreekt men van ‘versterven’. Versterven gebeurt meestal pas op een oudere leeftijd. Dit kan een langdurig proces zijn waarbij de patiënt zich steeds zwakker begint te voelen. Hierdoor worden dagelijkse bezigheden steeds vermoeiend­er en slaapt de patiënt zelfs uiteindeli­jk in (Mens en Gezondheid/Foto: Quickcareo­rER.com)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname