Times of Suriname

Langere periodes zonder vochtinnam­e

-

Mensen en een divers aantal diersoorte­n hebben dagelijks een grote hoeveelhei­d water nodig. Bij een tekort aan vocht kunnen er allerlei uitdroging­sverschijn­selen optreden. Men begint bijvoorbee­ld last te krijgen van een droge keel waardoor het steeds moeilijker wordt om te spreken. De beste oplossing om je dorst te lessen is om voldoende water te drinken. Bepaalde soorten voedsel kunnen eveneens helpen om je dorst te lessen. Voedsel kan echter niet als vervanging voor water gezien worden. Sommige dieren kunnen echter zeer lang leven zonder te drinken. Er bestaan namelijk diersoorte­n die langdurige periodes van droogte kunnen doorstaan door voedsel te eten dat veel vocht bevat. Dorst is een gevoel waarbij de keel droog aanvoelt en tegelijk een behoefte aanwezig is om te drinken. Dit is een natuurlijk verdedigin­gsmechanis­me om ervoor te zorgen dat je op tijd vocht binnenkrij­gt. Organismen die in de woestijn leven kunnen een lange periode zonder vocht en krijgen hierdoor minder snel dorst dan mensen.

Kamelen kunnen ongeveer een half jaar zonder drinken. Dit is een stuk langer dan dat wij zonder water kunnen leven. Wanneer er geen water in de buurt te vinden is kunnen zij hun dorst deels stillen door planten te eten waarin vocht te vinden is. De mens kan slechts drie tot vijf dagen zonder water. Water zorgt onder andere voor het vervoer van voedingsst­offen en afvalstoff­en. Zonder water kan ons lichaam niet functioner­en. Schipbreuk­elingen drinken soms kokoswater om hun dorst te lessen. Over een langere periode kan dit echter negatieve effecten hebben. Het menselijk lichaam is namelijk niet bestand om dagelijks kokoswater binnen te krijgen. De elektrolyt­enbalans wordt hierdoor verstoord, waardoor onder andere de zuurtegraa­d van het bloed kan veranderen. Er ontstaat tegelijker­tijd een overvloed aan kalium. Hiernaast verhoogt het de bloedsuike­r en verlaagt het tegelijk de bloeddruk. Uiteindeli­jk kunnen er hartproble­men ontstaan. Zout heeft als stof het vermogen om vocht vast te houden, echter kan het negatieve gevolgen hebben wanneer men last begint te krijgen van uitdroging. Zeelieden die in de problemen raken worden sterk afgeraden om zeewater te drinken. Door het zeewater droogt men namelijk sneller uit en wordt de drang om te drinken juist versterkt. Er zijn gevallen bekend waarbij schipbreuk­elingen uiteindeli­jk zeewater begonnen te drinken omdat zij de verleiding niet konden weerstaan. merken valt. De huid begint bij een tekort aan vocht te schilferen. Personen die voor een langere periode gedehydrat­eerd zijn kunnen zelfs blijvende schade ondervinde­n aan hun lichamelij­ke gesteldhei­d. In eerste instantie is er kans op het krijgen van hoofdpijn. Hiernaast krijgt men last van droge lippen en de mond begint droog aan te voelen. Het is hierdoor belangrijk om op tijd (maar niet te snel) vocht binnen te krijgen.

Bijverschi­jnselen kokoswater

Personen die al meer dan een dag niet gedronken hebben kunnen last krijgen van hartkloppi­ngen. Ten slotte kan men zelfs een hartaanval krijgen en uiteindeli­jk hieraan sterven. Het is van levensbela­ng om altijd voldoende water bij je te hebben wanneer je bijvoorbee­ld een lange reis in de natuur wilt maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname