Times of Suriname

Regering wil zaken doen met Alcoa en andere geïnteress­eerden

-

PARAMARIBO - President Desi Bouterse heeft de nieuwe voorgenome­n afspraken met bauxietmul­tinational Alcoa/Suralco gisteren aan De Nationale Assemblee voorgelegd. Daarin blijft recht overeind staan dat de Afobakastu­wdam eind 2019 wordt overgedrag­en aan de Staat. De Brokopondo-overeenkom­st als opgezegd beschouwen of nationalis­ering van de stuwdam is momenteel geen optie, omdat Suriname, volgens Bouterse, zichzelf daarmee financieel de strop om de hals doet. Gekozen wordt om middels dialoog tot een vergelijk te komen.

Onderhande­ling stelt de bauxietsec­tor veilig en levert de Staat wat voordeeltj­es op. Op tafel ligt momenteel een aanbod van Alcoa bestaande uit acht punten. De overdracht van de Afobakastu­wdam in 2019 is daar een van, alsook de overdracht van uitgemijnd­e gebieden. De maatschapp­ij zal een haalbaarhe­idsstudie ter waarde van USD 50 miljoen betalen voor het Bakhuysgeb­ied. Daarna zal er een raffinader­ij opgezet worden die 1,5 tot 3 miljoen aluinaarde kan verwerken. De productie kan na vier jaar beginnen. Indien de Staat het wenselijk acht, zal Alcoa ook participer­en in de nieuwe bauxietind­ustrie te Bakhuys. De achterstal­lige stroomreke­ning van USD 50 miljoen die de Staat bij Alcoa heeft, kan betaald worden met de levering van aardolie gedurende twee jaar tegen een prijs van USD 40 per barrel met een verhoging van USD 3 per jaar. Verder zal de raffinader­ij op Paranam op kosten van Alcoa ontmanteld worden. Alle milieuscha­de die tot nu toe is aangericht, zal volgens de Amerikaans­e standaarde­n hersteld worden. Indien de Staat de Brokopondo-overeenkom­st als geschonden beschouwt, nu Alcoa/Suralco heeft besloten te stoppen met exploitati­e van bauxiet en daardoor meent het nietig te verklaren, komt er een financiële verplichti­ng van bijna USD 500 miljoen bij kijken.

Per direct krijgt Suriname de beschikkin­g over de Afobakadam, maar zal dan ook per direct een achterstal­lige stroomreke­ning van ruim USD 50 miljoen moeten betalen. Voor herstel van de milieuscha­de moet USD 300 miljoen vrijgemaak­t worden, terwijl het onderhoud van de dam voor USD 1 miljoen per maand zal drukken op de Staatskas. Overigens dient de Staat per direct vier deskundige­n op te leiden om de krachtcent­rale te managen en de pensioenui­tkeringen van alle personeel naar zich toe te trekken. “Hebben wij alles in place?”, is de vraag die Bouterse voorlegt aan het parlement. “Zijn wij ready hiervoor?”

De optie van direct overnemen zal echter ook pas mogelijk zijn, indien Alcoa/ Suralco akkoord gaat met het overdragen van alle belangen. Indien de multinatio­nal zich daartegen verzet en de juridische weg volgt, verandert er niets aan de huidige situatie. De Staat zal gedurende enkele jaren, tot na 2019, ook honderddui­zenden moeten neertellen voor juridische kosten. BC

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname