Times of Suriname

“Suriname miste gouden kans met Billiton”

-

PARAMARIBO - President Desi Bouterse heeft een niet genomen besluit in 2008 omschreven als een gemiste kans voor Suriname. De intussen vertrokken bauxietmul­tinational Billiton had een bod op tafel gelegd, waarbij voor USD 800 miljoen een nieuwe mijn in het Bakhuysgeb­ied zou worden opgezet, waarin Suriname voor 10% kon participer­en zonder in te komen met financiële middelen.

Het plan zou de toekomst van de bauxietsec­tor voor de komende honderd jaren veiligstel­len en daarmee de ontwikkeli­ng van West-Suriname meenemen. “Niemand weet wat de regering bewogen heeft om deze besluiten niet te nemen”, zegt het staatshoof­d. In het plan zou met het opzetten van een mijn in Bakhuys ook een nieuwe raffinader­ij op locatie gebouwd worden, inclusief alle benodigdhe­den waaronder een crusher en laadfacili­teiten. Ook een treinverbi­nding en spoorlijn van Bakhuys naar Apoera waren voorbereid. Billiton was bereid op te draaien voor de aanleg van alle infrastruc­turele werken, zoals de aanleg van wegen. In 2011 zouden die aan de Staat worden overgedrag­en. Het kabinet Venetiaan ging echter niet akkoord met het bod van Billiton, met als resultaat dat de multinatio­nal per direct zijn vertrek uit Suriname aankondigd­e en kort daarna ook de daad bij het woord voegde.

Volgens Gregory Rusland (NPS) is besloten om niet mee te gaan met Billiton op basis van een ruim draagvlak in De Nationale Assemblee. “Wij hadden alle fracties betrokken in deze. Er is toen kamerbreed ondersteun­ing gegeven aan het beleid, omdat wij het ermee eens waren, dat wij geen uitverkoop van onze natuurlijk­e hulpbronne­n wilden hebben”, zegt Rusland. “Ik zou graag meer tijd willen om het uit te leggen.” BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname