Times of Suriname

NPS houdt lezing en discussie over onderwijss­ector

-

PARAMARIBO - “Onderwijs is de basis voor de ontwikkeli­ng in Suriname.” Over dit thema houdt de Nationale Partij Suriname (NPS) morgen een lezing die zal worden verzorgd door ex-minister en onderwijsd­eskundige Marie Levens. De partij die goed onderwijsb­eleid altijd hoog in haar vaandel draagt, vindt het noodzakeli­jk om deze sector onder de loep te nemen. Dit vanwege “het trieste beeld”, dat volgens NPS-voorzitter Gregory Rusland te zien is. Rusland heeft onlangs zijn zorgen over het onderwijs kenbaar gemaakt. Behalve vragen aan de minister van Onderwijs, Robert Peneux hoe hij de slechte situatie binnen het regulier onderwijs gaat verbeteren, wees Rusland ook op het belang van goed beroepsond­erwijs. De beroepen waarvoor jongeren worden opgeleid, zijn volgens hem de oude bekende beroepen zoals metselaar en schilder. Die zijn volgens hem absoluut nodig, “maar met de enorme technologi­sche ontwikkeli­ngen zal het beroepsond­erwijs ook moeten worden afgestemd op de toekomst en niet op het verleden.”

Rusland haalde aan dat schepen die in onze haven komen, supermoder­n zijn, wat ook het geval is met onder andere multinatio­nals. Hij constateer­t dat ons beroepsond­erwijs geen mensen aflevert die de noodzakeli­jke competenti­es van de 21e eeuw hebben. Peneux zal moeten vertellen wat het beleid van de regering is, om de competenti­es die nodig zijn in deze tijd, door te voeren tot op alle niveaus in het onderwijs.

Rusland zegt verder: “Ik ben verder geïnformee­rd dat de minister zich voorbereid­t om met behulp van leningen voor het beroepsond­erwijs nieuwe equipement aan te schaffen. Maar minister, wij vragen u, hoe u dit dure equipement multi-inzetbaar zal maken, want de scholen draaien slechts enkele uren in de morgen. In de middag en avond staan de scholen meestal leeg, behalve daar waar er avondschol­en zijn. Kunt u ons aangeven hoe de samenlevin­g, kleine ondernemer­s die opdrachten krijgen maar geen machines hebben, hoe die samen met de scholen kunnen werken aan het verwerken van hun opdrachten?” Er moet duurzaam geïnvestee­rd worden. “Wij hebben een zeer gedetaille­erd onderwijss­ectorplan nodig, voordat we meer gaan investeren in dit verouderd onderwijss­ysteem, dat niet voldoende resultaten oplevert”, meent Rusland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname