Times of Suriname

Hooghart voelt zich overgeslag­en door procureur-generaal

-

PARAMARIBO Vakbondsma­n en parlementa­riër Ronald Hooghart (NDP) heeft sterk het vermoeden dat er met een etnische bril wordt gekeken naar het verstrekke­n van vuurwapenv­ergunninge­n. Hij heeft in De Nationale Assemblee openlijk gesproken over Hindostane­n die bevoorrech­t worden. Hij wil concrete antwoorden van de procureur-generaal hierover. “Ik ben in een wapenwinke­l gegaan om te kijken. Daar waren meer dan twaalf mannen van een bepaalde etnische groep. Ze hadden allemaal een vergunning, maar ik kan niet krijgen”, zegt Hooghart tegenover de krant. Volgens hem probeert hij sinds 1998 om een vergunning voor een jachtgewee­r en een vuistvuurw­apen te krijgen.

“Wat ik zeg, is publieksge­heim, maar niemand durft het te zeggen. Als je een Hindostaan zet op een ministerie wordt het Calcutta. Als je een javaan zet, wordt het een dessa. Alleen die negers hebben de neiging om iedereen om zich heen mee te pakken, omdat hen dat is geleerd.”

Aan procureur-generaal Roy Baidjnath Panday heeft hij een boze brief gestuurd, waarin hij ook het functioner­en van het Openbaar Ministerie aan de kaak stelt. Volgens Hooghart wordt hij door een politie-inspecteur bedreigd en geïntimide­erd. Op een stuk land van de familie heeft Hooghart een huis neergezet, maar die politieage­nt claimt het terrein als zijn eigendom en heeft zelfs een muur laten optrekken rondom het huis.

Ook is de inspecteur op zijn kantoor geweest om bedreiging­en te uiten. Er is reeds aangifte gegaan op politiepos­t Derde Rijweg en de afdeling Onderzoek Politionel­e Zaken, maar resultaten blijven uit. “Die politieman bedreigt je met het leven. Niets gebeurt en je huis staat daar nu te verrotten.”

Verder ligt Hooghart overhoop met iemand die hij een schurk zou hebben genoemd en daarvoor zijn verontschu­ldigingen moet aanbieden. “Van ons geld daar is door een samenloop van omstandigh­eden op het CLO-project zeker SRD 45.000 gegaan in handen van een derde. Ik heb die man een schurk genoemd en ik ben veroordeel­d. Daar is iets niet correct, want ik ben nooit gehoord om te bevestigen wat ik heb gezegd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname