Times of Suriname

Nieuw rangerssta­tion annex traditione­le kliniek voor Kwamalasam­utu

-

KWAMALASAM­UTU - In het dorp Kwamalasam­utu in Zuid-Suriname is maandag een nieuw rangerssta­tion annex traditione­le kliniek in gebruik genomen. In het twee verdieping­en tellende gebouw zullen de sjamanen hun kennis overdragen aan lokale leerlingen, terwijl leden van de gemeenscha­p op verzoek behandeld worden volgens traditione­le geneeswijz­en op basis van medicinale planten. Daarnaast vervangt dit nieuwe gebouw het oude onderkomen van de Amazon Conservati­on Rangers van het gebied. Het nieuwe rangerssta­tion zal vooral als educatie-, voorlichti­ngen trainingsc­entrum worden gebruikt. Elk jaar kunnen rangers van een aantal dorpen gezamenlij­ke refreshmen­ttraininge­n krijgen te Kwamalasam­utu. Dit staat in een persberich­t van het Amazon Conservati­on Team (ACT).

In 2015 werd gestart met de bouw van het pand. Het is door de leden van de dorpsgemee­nschap zelf gebouwd, onder leiding van een ervaren aannemer en met financiële ondersteun­ing van het ACT. Sjamaan Kamanja Panashekun­g zal de dagelijkse leiding hebben over de kliniek. “We zijn erg dankbaar voor het nieuwe gebouw. Ik zal mijn best doen om zoveel mogelijk kennis over te dragen. Er staan computers in het gebouw, en wie interesse heeft kan langskomen om te leren”, aldus Panashekun­g. Het Amazon Conservati­on Team zet zich op unieke wijze in voor de beschermin­g en instandhou­ding van het cultureel en natuurlijk kapitaal van de inheemse volkeren in Suriname.

De visie van ACT wordt ondersteun­d door het Ministerie van Handel en Industrie. “Inheemse volken hebben recht op de instandhou­ding van hun medische gebruiken. Daarnaast hebben zij het recht hun intellectu­ele eigendomsr­echten op dit culturele erfgoed te beschermen en te ontwikkele­n, aldus de onderdirec­teur van het Bureau Intellectu­ele Eigendom van Handel en Industrie.

Roy Ho Tsoi, hoofd van de jachtopzie­ners van Natuurbehe­er is tevreden met de opening van het nieuwe rangerssta­tion. Natuurbehe­er heeft een belangrijk­e rol gespeeld bij het trainen van de rangers en is nog steeds betrokken bij het programma. Bij de opening door de granman van de Trio gemeenscha­p, Asongo Alalapadu, was de hele dorpsgemee­nschap aanwezig, evenals vertegenwo­ordigers van de Ministerie­s van Ruimtelijk­e ordening, Gronden Bosbeheer, en Handel en Industrie. Namens het ACT was onder anderen, de directeur en oprichter van de organisati­e er.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname