Times of Suriname

Jeugdzorg faalde bij begeleidin­g Tharukshan (15)

-

HEERLEN - De hulp die werd geboden aan een 15-jarige Heerlense scholier die begin dit jaar na pesterijen zelfmoord pleegde, schoot tekort. School en andere hulpverlen­ende profession­als werkten niet goed met elkaar samen. Uiteindeli­jk werd verdere hulp uitgesteld tot na de kerstvakan­tie. Op de laatste dag van die vakantie pleegde Tharukshan Selvam zelfmoord.

Dat blijkt uit een gisteren gepublicee­rd onderzoek door de Inspectie Jeugdzorg. De onderzoeke­rs constatere­n dat de suïcidale jongen uit een migranteng­ezin in de vakantie aan zijn lot werd overgelate­n: de hulpverlen­ers spraken niet met elkaar af wie tijdens die vakantie contact met hem zou blijven houden. Dat kwam ook omdat de hulpverlen­ers inschatten dat hulp kon wachten tot na de vakantie. De hulpverlen­ende instanties bespraken signalen niet integraal met elkaar. Ook was er volgens de inspectie te weinig aandacht voor de migratieac­htergrond van het gezin. De ouders spraken geen Nederlands, zodat de school weinig of geen contact met hen heeft gehad. “Ouders gingen uit van het beeld dat zij hadden van een school zoals zij die uit het land van herkomst kenden en waren niet bekend met de betrokkenh­eid die een Nederlands­e school van ouders verwacht,” aldus de Inspectie.

De school keek vooral naar de (tegenvalle­nde) schoolpres­taties, en te weinig naar de emotionele toestand van de jongen of zijn opvoedsitu­atie. Wel greep de school in om aan het pesten een eind te maken.

De zelfmoord van de jongen met een Sri Lankaanse achtergron­d leidde begin dit jaar tot veel ophef. De gemeente Heerlen en andere betrokken instanties gaan een actieplan opstellen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname