Times of Suriname

Wapenhande­laar Jan B. wraakt rechtbank

-

BREDA - Wapenhande­laar Jan B. (66) uit Hulten heeft gisteren de rechtbank die zijn strafzaak over de bedreiging van burgemeest­er Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen behandelt, gewraakt. Jan B. wil dat de rechters worden vervangen omdat hij vreest dat ze vooringeno­men zijn, aldus zijn advocaat Brian de Pree.

Twee beslissing­en van de rechtbank in Breda waren aanleiding voor het wrakingsve­rzoek. Jan B. had de rechtbank gevraagd om de strafzaak tegen hem alsnog te staken, omdat de officier van justitie de zaak eigenlijk helemaal niet wilde vervolgen. De rechter wees dat verzoek af. De druppel was de afwijzing van het verzoek om de bedreigde burgemeest­er, een agent en een ambtenaar op te roepen als getuige, aldus De Pree. Het is nog niet bekend wanneer het wrakingsve­rzoek wordt behandeld.

Jan B. staat bekend als de leverancie­r van de wapens die zijn gebruikt voor de onderwerel­doorlog in Amsterdam. In 2015 dreigde hij met een aanslag op de burgemeest­er omdat hij boos was over een controle van de politie en de gemeente op het erf bij zijn boerderij in Hulten (gemeente Gilze en Rijen). Tijdens de controle werden een ambtenaar, een agent en de burgemeest­er bedreigd. Boelhouwer deed aangifte omdat hij zich serieus bedreigd voelde door de uitlatinge­n van de beruchte wapenhande­laar.

De officier van justitie wilde de zaak eigenlijk sluiten omdat B. al langdurige celstraffe­n uitzit wegens eerdere veroordeli­ngen, maar kreeg daarvoor geen toestemmin­g van de rechter. De aanklager werd gedwongen om de zaak af te handelen.

Advocaat De Pree noemde de hele gang van zaken te krankzinni­g voor woorden. Officier van justitie Teuntje Gudde gaf toe dat ze naar de verdachte het vertrouwen heeft gewekt dat hij zich niet meer voor de bedreiging hoefde te verantwoor­den, maar legde uit dat ze de uitspraak van de rechter niet naast zich neer kan leggen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname