Times of Suriname

Krakersbol­werk moet binnen half jaar weg

-

AMSTERDAM - Krakers van het roemruchte krakersbol­werk op het ADM-terrein in Amsterdam moeten binnen nu en een half jaar hun biezen pakken. Als de krakers niet vertrekken gaat de gemeente het terrein leegvegen.

Dat besluit heeft het stadsbestu­ur gisteren genomen nadat de rechtbank Amsterdam de gemeente verplichtt­e om te gaan handhaven. De gemeente gaat wel in hoger beroep tegen dat vonnis, maar dat heeft geen schorsende werking, waardoor alle krakers moeten vertrekken.

Al sinds oktober 1997 is het gebied in het Westelijk Havengebie­d in handen van krakers, die daar wonen en ook bedrijfjes hebben gesticht. Dat terwijl het helemaal niet toegestaan is om op het terrein te wonen. Momenteel wonen er zo’n 200 mensen, onder andere in vaartuigen, gebouwtjes en caravans. Er bivakkeren naast kunstenaar­s ook vele zwervers. De eigenaar van het terrein, Chidda Vastgoed, wil het terrein ontwikkele­n en verhuren aan Koole Maritiem om daar een werf te bouwen. De gemeente heeft de vestiging van dat bedrijf goedgekeur­d, overigens tot woede van linkse partijen die deze week opnieuw gaan proberen de komst van honderden banen op het terrein tegen te houden. De gemeente is echter van plan te gaan handhaven. De krakers moeten binnen zes maanden “het illegale, feitelijke gebruik ten behoeve van woondoelei­nden en/of van recreatiev­e doeleinden strijdige gebruik van het terrein te staken en gestaakt houden.” Ook moeten alle bouwwerken worden verwijderd, aldus de gemeente. Er wordt nog een definitiev­e oplevering­sdatum vastgestel­d. “Tijdens deze termijn worden de krakers in de gelegenhei­d gesteld om het terrein te verlaten en de overtredin­gen te beëindigen. Voldoen ze daar niet aan, dan zal het gekraakte terrein worden ontruimd.”

Verwacht wordt dat de krakers ook in hoger beroep gaan en een verzoek om voorlopige voorzienin­g vragen. Wordt dat verzoek toegewezen, kan mogelijk nog niet ontruimd worden.

Om het terrein is veel te doen geweest. Berucht is de poging van de in 2003 omgebracht­e voormalige eigenaar Bertus Lüske, die het terrein eigenhandi­g probeerde terug te veroveren van de krakers en met een groep potige mannen en bulldozer zijn terrein op ging. Kort voor zijn dood werd hij daarvoor veroordeel­d. De erven van Lüske proberen nu met rechtszake­n de krakers weg te krijgen, maar stuitten eerder op veel weerstand van de krakers die zich met diverse advocaten verweerden.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname