Times of Suriname

Barcelona boekt giga-omzet

-

VOETBAL - Seizoen 2016/’17 was voor FC Barcelona sportief een flater, financieel was het wel een schot in de roos.

De Catalanen boekten een omzet van 708 miljoen euro, waarmee het de eigen verwachtin­gen met 13 miljoen euro overtreft. Barcelona loste ook nog eens 24 miljoen aan schulden af. De totale schuldenla­st bevat nu 247 euro miljoen. Toch kwam de nettowinst nog neer op 18 miljoen euro. En dat in een seizoen waarin de Spaanse landstitel én de Champions League naar concurrent Real Madrid gingen. De Koninklijk­e publiceerd­e haar cijfers nog niet.

En de omzet zal de komende jaren louter doorgroeie­n. Dat wil de club dan ook dolgraag, het doel staat op 1 miljard euro omzet in 2021. De nieuwe sponsordea­l zal daar goed aan bijdragen. Barça zegt gedag tegen de oliedollar­s van Qatar Airways (33 miljoen euro per jaar) om voor vier jaar in zee te gaan met het Japanse Rakuten. De elektronic­agigant heeft daar een flinke zak geld voor over: Barcelona ontvangt 55 miljoen euro per jaar. Het steekt echter af bij de TV-gelden. In de Spaanse Liga wordt jaarlijks ruim 1,2 miljard euro verdeeld. Daarvan beland 149,83 miljoen euro in het Camp Nou, weet Ziggo Sport.

Opvallend aan de verslagen van de club is dat 66% van de omzet op gaat aan salarissen. Spelers als Messi, Neymar en Suárez drukken zwaar op de begroting. Het doet echter niets af aan de totale waarde van de club: Forbes schat FC Barcelona op 3,64 miljard euro.

(VI)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname