Times of Suriname

Peperdure Toyota Yaris GRMN laat spierballe­n rollen

-

Toyota is met de Yaris WRC actief in het Wereldkamp­ioenschap Rally. En daarvan moet de gewone Yaris op imagogebie­d natuurlijk profiteren. Daarom introducee­rt Toyota de 212 pk sterke hot hatch, de Yaris GRMN. GRMN doet ons de hele tijd denken aan het woord ‘grommen’, maar daar heeft het niets mee te maken. Toyota en autonamen is over het algemeen geen gelukkige combinatie (Avanza, Belta, Innova, Kluger, Passo, Reiz, noem maar op) en ook deze Yaris GRMN is wat dat betreft iets te gekunsteld. De afkorting staat namelijk voor Gazoo Racing Meisters of Nürburgrin­g. In Japan worden al enkele jaren sportieve GRMN-modellen geleverd. De Yaris is in Nederland in Europa de eerste.

Hij wordt aangedreve­n door een 1,8 liter viercilind­er motor, die niet door een turbo wordt opgejaagd, maar door een supercharg­er. Dat geeft hem waarschijn­lijk zo een lekker jankend geluidje, maar krikt de 1.8 ook op tot 212 pk en 249 Nm koppel. De topsnelhei­d van de 1135 kilogram wegende Yaris GRMN is begrensd op 230 km/h (hoe hard zou hij lopen zonder teugels?). De accelerati­e naar 100 km/h moet in ongeveer 6,3 – 6,5 seconden verlopen.

Verder heeft Toyota het behoorlijk serieus aangepakt. De Yaris GRMN ligt 24 millimeter lager, staat op 17 inch lichtmetal­en wielen van BBS, heeft geventilee­rde remschijve­n aan de voorkant en speciale schokdempe­rs van Sachs Performanc­e. Zijn carrosseri­e is uitgevoerd in de kleuren van Toyota Gazoo Racing en aangekleed met een centraal geplaatste uitlaatpij­p, een dakspoiler en een achterdiff­user. In het interieur vinden we sportstoel­en, een sportstuur en aluminium pedalen terug. De Yaris GRMN is beperkt leverbaar, volgens Toyota en kan via de Toyota-website worden gereservee­rd. En ja, hij is met 212 pk krachtiger dan de meeste van zijn concurrent­en, maar hij is ook ontzettend veel duurder.

(De Telegraaf/ Foto: Autovisie)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname