Times of Suriname

Vijftig gewonden bij rellen op Tempelberg

-

JERUZALEM - Tijdens nachtelijk­e schermutse­lingen met de politie zijn bij de Tempelberg in Jeruzalem zo’n vijftig Palestijne­n gewond geraakt. Vijftien van hen werden geraakt door rubberkoge­ls, zei het Rode Kruis gisteren.

Achtergron­d van de onrust zijn verscherpt­e veiligheid­scontroles voor islamitisc­he gelovigen op de Tempelberg. Israël had de controles zondag ingevoerd na een bloedige aanslag bij een van de ingangen van de Tempelberg. Daar hadden vrijdag drie Israëlisch­e Arabieren twee Israëlisch­e politieage­nten om het leven gebracht. De daders werden zelf ook doodgescho­ten.

De Tempelberg met de Klaagmuur en de al-Aqsamoskee is een heilige plaats voor joden en moslims. De strijd om bezoekersr­echten, over wie de heuvel op mag om te bidden, heeft in het verleden geregeld tot spanningen en geweld geleid. De Fatah-partij van de Palestijns­e president Mahmoud Abbas riep voor vandaag op tot een dag van woede. Ook de Hamas en Islamitisc­he Jihad hebben opgeroepen tot protesten en botsingen met veiligheid­stroepen op de Westelijke Jordaanoev­er en de Gazastrook. De grootmoeft­i van Jeruzalem, Mohammed Ahmed Hussein, bekritisee­rde de invoering van metaaldete­ctoren bij de beveiligin­gspoortjes als een veranderin­g van de status quo.

Vertegenwo­ordigers van de Palestijne­n hebben herhaaldel­ijk de vrees geuit dat Israël geleidelij­k de controle over de Tempelberg wil overnemen. (De Telegraaf)

 ??  ?? Verscherpt­e veiligheid­scontroles voor islamitisc­he gelovigen op de Tempelberg.(Foto: Jerusalem Post)
Verscherpt­e veiligheid­scontroles voor islamitisc­he gelovigen op de Tempelberg.(Foto: Jerusalem Post)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname