Times of Suriname

Tsunamigev­aar na aardbeving Beringzee geweken

-

VS - In de Beringzee tussen Rusland en Alaska is in de nacht van maandag op dinsdag een zware aardbeving geweest. Dat meldt de Amerikaans­e Geologisch­e dienst. Het Pacifisch Tsunamicen­trum waarschuwd­e enige tijd voor tsunamigol­ven.

De aardbeving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag tussen de Amerikaans­e staat Alaska en het Russische Kamtsjatka, ten noorden van de Stille Oceaan.

De beving was ondiep, 10 kilometer onder de zeebodem. Aardbeving­en op zo een diepte kunnen op het vasteland enorme schade aanrichten. Het epicentrum van de aardbeving lag gisterocht­end vroeg op zo een 500 kilometer van de dichtbijzi­jnde kust: Kamtsjatka.

Door de grote land was de afstand tot kans klein dat een eventuele tsunami schade zou aanrichten, aldus het Pacific Tsunami Waarschuwi­ngscentrum. Het PTWC op Hawaii waarschuwd­e aanvankeli­jk voor tsunamigev­aar binnen 300 kilometer van het epicentrum van de beving, maar meldde twee uur later dat het gevaar geweken was.

De kracht van de aardbeving werd aanvankeli­jk ingeschat als 7.7, later als 7.4 en uiteindeli­jk op 7.8 op de schaal van Richter. Bevingen met een kracht hoger dan 7 worden gezien als zware aardbeving­en die grote schade kunnen aanrichten. Na de eerste grote schok volgden verschille­nde naschokken. (de Volkskrant)

 ??  ?? Het epicentrum lag tussen de Amerikaans­e staat Alaska en het Russische Kamtsjatka, ten noorden van de Stille Oceaan. (de Volkskrant)
Het epicentrum lag tussen de Amerikaans­e staat Alaska en het Russische Kamtsjatka, ten noorden van de Stille Oceaan. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname