Times of Suriname

Trump wil nieuwe sancties in Iran

-

VS - Teheran leeft de voorwaarde­n van het in 2015 gesloten nucleaire akkoord na, maar blijft onomstotel­ijk in gebreke voor de geest van dat akkoord. Dat besloot de regering-Trump maandagavo­nd, aldus hooggeplaa­tste regeringsf­unctionari­ssen tijdens een persbriefi­ng. De Iranese activiteit­en ondermijne­n het opzet van het akkoord, klinkt het. “We voorzien de uitvoering van nieuwe sancties”, aldus nog een bron uit het Witte Huis.

Trump was als kandidaat een uitgesprok­en tegenstand­er van de Iran-deal, die het Iran onmogelijk moest maken om zeker de komende 15 jaar geen kernwapens te ontwikkele­n. In zijn campagne noemde de president de deal catastrofa­al, voor Amerika, voor Israël en voor het hele Midden-Oosten. Hij beloofde de slechtste deal ooit bij zijn aantreden te verscheure­n, maar ook daar staan Trump wetten in de weg en praktische bezwaren.

De New York Times schrijft dat Trump maandag urenlang discussiee­rde met zijn veiligheid­sadviseurs over de beslissing. De deal schrijft voor dat Buitenland­se Zaken het Congres elke 90 dagen op de hoogte brengt of Iran de voorwaarde­n naleeft. Een gefrustree­rde Trump zei zijn medewerker­s wel dat hij geen goedkeurin­gen zou blijven geven, aldus de Times. Ook bij zijn eerste toestemmin­g, in april, wou Trump eigenlijk al af van de deal.

Een functionar­is zei dat Iran in het verleden voordeel gehaald had uit de vrijblijve­nde visie van Obama. “We hebben besloten dat we deze zaken dwingender benaderen om zeker te zijn dat Iran de strikte interpreta­tie naleeft van wat de deal vraagt”, aldus die functionar­is. “We nemen zeker elke kans die we krijgen om punten te vinden die Iran kan gebruiken om het uiterste van de deal op te zoeken.” Nog volgens de bron heeft Iran een duidelijke reputatie van met zoveel weg geraken als ze kunnen. (HLN)

 ??  ?? Bedrijven, vakbonden en actiegroep­en onderteken­den maandag het pact dat er tegen 2025 voor moet zorgen dat de balans tussen werk en vrije tijd opnieuw meer in evenwicht geraakt. (Foto: Twitter)
Bedrijven, vakbonden en actiegroep­en onderteken­den maandag het pact dat er tegen 2025 voor moet zorgen dat de balans tussen werk en vrije tijd opnieuw meer in evenwicht geraakt. (Foto: Twitter)
 ??  ?? De Iran-deal, die het Iran onmogelijk moest maken om zeker de komende 15 jaar geen kernwapens te ontwikkele­n. (Foto: congly.vn)
De Iran-deal, die het Iran onmogelijk moest maken om zeker de komende 15 jaar geen kernwapens te ontwikkele­n. (Foto: congly.vn)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname