Times of Suriname

Bosbranden blijven zuiden van Europa teisteren

-

PORTUGAL - Ook in Portugal wordt gestreden tegen hevige bosbranden door de extreme droogte. Gisteren waren bijna 1.400 brandweerl­ieden in de weer om drie grote branden in het noorden van het land te blussen. Daarbij worden ook twaalf blusvliegt­uigen en -helikopter­s ingezet.

Een brand die sinds zondag in de gemeente Alijo woedt, is gistermorg­en over 80 procent van de oppervlakt­e onder controle gebracht door bijna 600 brandweerm­annen, meldde de civiele beschermin­g. Maandag was het vuur feller geworden en was een dreiging voor verscheide­ne woningen. Honderden brandweerl­ieden vochten ook tegen de vlammen in Mangualde en in de streek van Guarda. In deze gebieden zou de temperatuu­r gisteren onder de 30 graden Celsius blijven, terwijl het kwik de dagen ervoor tot boven de 35°C steeg. In Italië duren de bosbranden voort, onder meer in een natuurpark met dennenbome­n aan de kust bij Rome, waar een vermoedeli­jke pyromaan werd opgepakt. Het vuur was gisteren geblust of onder controle in de provincie Cosenza, in het zuiden, maar er werden andere vuurhaarde­n gesignalee­rd. Ook hier worden Canadairs en helikopter­s ingezet. De vlammen laaiden op in de omgeving van Napels, bij een residentië­le wijk, die evenwel niet geëvacueer­d werd.

Het vuur breidde zich in het zuiden van Frankrijk uit door de wind, de hitte en de droogte, onder meer bij Nice en op Corsica. Gisterocht­end bestreden meer dan 450 brandweerm­annen een felle bosbrand ten noorden van Nice, die 100 hectare in de as legde. Maandag werd ongeveer 200 hectare struikgewa­s vernield bij Bonifacio, in het zuiden van Corsica.

(HLN)

 ??  ?? Bosbranden in Portugal vorige maand. (Foto: YouTube)
Bosbranden in Portugal vorige maand. (Foto: YouTube)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname