Times of Suriname

Republikei­nen geraken niet aan meerderhei­d

-

VERENIGDE STATEN De nieuwe zorgwet in de Verenigde Staten, die ziekteverz­ekeringswe­t van de vorige president Barack Obama moest vervangen, komt er voorlopig niet. Twee nieuwe Republikei­nse senatoren hebben laten weten dat ze niet voor de hervormde wet zullen stemmen. Dat brengt het aantal dissidente Republikei­nse stemmen op vier, en dat is voldoende om ‘Trumpcare’ te kelderen. De Republikei­nse partijtop heeft de nederlaag al toegegeven. Nadat eerder al Susan Collins en Rand Paul lieten weten tegen de wet te zullen stemmen, hebben ook Mike Lee en Jerry Moran laten verstaan dat ze niet kunnen leven met de hervormde zorgwet. De Republikei­nen kunnen zich slechts twee dissidente stemmen veroorlove­n. “Naast het feit dat niet alle belastinge­n van de Obamacare verdwijnen, dalen de premies voor middenklas­segezinnen niet ver genoeg; noch wordt er niet voldoende afgeweken van de duurste Obamacarem­aatregelen”, luidt de verklaring van Lee. Moran treedt hem hier in een afzonderli­jke mededeling in bij, de wetgeving slaagt er volgens hem niet in om de Affordable Care Act te herroepen of iets te doen aan de hoge kosten. “We zouden onze goedkeurin­g dan ook niet moeten geven aan slecht beleid”, aldus Moran, die eraan toevoegt dat het nog steeds de bedoeling is om Obamacare te vervangen. Republikei­ns Senaatsvoo­rzitter Mitch McConnell heeft de nederlaag voor zijn partij al toegegeven, en kondigt aan de komende dagen een wet voor te leggen die Obamacare moet afschaffen met een overgangsp­eriode van twee jaar. In die tijd moeten de Republikei­nen dan een nieuwe zorgwet - die meer steun kan krijgen - uittekenen. “Het is duidelijk dat onze poging om de mislukte Obamacare te herroepen en te vervangen, niet succesvol zal zijn”, liet McConnell weten in een mededeling.

Nadat een eerste stemming in de Senaat over de nieuwe Republikei­nse zorgwet eind juni al werd uitgesteld, kwam ook een tweede stemming deze week in gedrang door een operatie voor senator John McCain. McConnell had hierdoor maar een stem meer over tegen de Democratis­che minderheid van 48 tegen 52. De mislukking van ‘Trumpcare’ betekent een zware nederlaag voor president Donald Trump, die van het afschaffen of wijzigen van Obamacare een van zijn toppriorit­eiten heeft gemaakt. Hij heeft de senatoren de voorbije weken verschille­nde keren opgeroepen zich achter de nieuwe zorgwet te scharen, zonder succes.

Vraag is of alle Republikei­nen ook op die lijn zitten. McCain brak gistermorg­en een lans voor samenwerki­ng met de Democraten en liet weten dat het Congres nu zijn gewone werk moet hervatten: hoorzittin­gen houden en ideeën inwinnen uit beide partijen. Een eerdere versie van Trumpcare raakte enkele maanden geleden wel gestemd in het Huis van Afgevaardi­gden, maar zonder steun van de Senaat was die moeite voor niets. Volgens de onafhankel­ijke begrotings­instantie van de VS zouden tegen 2026 22 miljoen extra Amerikanen hun zorgverzek­ering kwijtgerak­en onder Trumpcare in vergelijki­ng met Obamacare.

(HLN)

 ??  ?? Het afschaffen of wijzigen van Obamacare heeft Trump een van zijn toppriorit­eiten gemaakt. (Foto: today.com)
Het afschaffen of wijzigen van Obamacare heeft Trump een van zijn toppriorit­eiten gemaakt. (Foto: today.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname