Times of Suriname

Catalanen willen weer normale werkdagen

-

SPANJE - In de Spaanse regio Catalonië hebben vakbonden en werkgevers een pact afgesloten om geleidelij­k aan over te schakelen naar normale werkdagen, zoals in de andere delen van Europa. Dat betekent dat er een einde komt aan de lange lunchpauze­s, maar ook aan werkdagen die tot 20 uur en later duren.

110 bedrijven, vakbonden en actiegroep­en onderteken­den maandag het pact dat er tegen 2025 voor moet zorgen dat de balans tussen werk en vrije tijd opnieuw meer in evenwicht geraakt. Bedoeling is dat de werkdag korter en compacter wordt, met kortere pauzes, zodat werknemers ‘s avonds op tijd naar huis kunnen, wat hun welzijn ten goede moet komen.

Spaanse werknemers hebben gemiddeld erg lange werkuren, maar ze behoren tegelijker­tijd tot de minst productiev­e werknemers van heel West-Europa. Onderzoeke­rs wijten dat aan de chronische vermoeidhe­id waar veel Spanjaarde­n mee kampen, het gevolg is van een vicieuze cirkel.

Een typische werkdag in Spanje start om 9 uur, waarna om 10 uur al een eerste pauze volgt. Veel werknemers eten dan pas een kort ontbijt. Daarna werken ze verder tot ongeveer 14.00 uur, wanneer de lunchpauze van soms wel drie uur begint. De werkdag duurt op die manier tot 20.00 uur en later, waardoor ook het avondeten pas voor 21.00 of 22.00 uur is. Veel werknemers kruipen pas na middernach­t in bed met een volle maag, waardoor ze ’s ochtends vermoeid opstaan en opnieuw pas laat ontbijten, enzovoort. Volgens Fabian Mohedano, een woordvoerd­er van de actiegroep Reforma Horaria, die pleit voor logischere werkuren, is Spanje vergeten hoe een normale werkdag eruit ziet. “We zijn gestopt met dat wat miljoenen mensen ter wereld doen: ‘s ochtends vroeg ontbijten, lunchen tussen 12 en 14.00 uur en dineren tussen 19.00 en 21.00 uur”, zo zegt hij in The Guardian. “Het punt is: wij denken dat het middag is om 15.00 uur. Maar we moeten terug naar het idee dat het middag is om 12.00 uur.”

Verschille­nde politici scharen zich achter het pact, onder andere ook de Catalaanse premier Carles Puigdemont. Hij spreekt op Twitter van een noodzakeli­jk pact in een gemeenscha­p die elke dag meer geconnecte­erd is en waarin omgaan met tijd meer dan ooit een factor is in het welzijn en gezondheid van werknemers. Spanje zat tot 1942 in dezelfde tijdzone als Portugal en het Verenigd Koninkrijk, maar schakelde onder dictator Franco over naar onze tijdzone als teken van solidarite­it tegenover het nazi-regime in Duitsland. Verschille­nde actiegroep­en pleiten ervoor terug te keren naar de natuurlijk­e tijdzone. Ook de Spaanse regering heeft al aangekondi­gd initiatiev­en te nemen om de werkdagen te verkorten.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname