Times of Suriname

Amerikaan overleeft hartstilst­and van 40 minuten

-

Wonderen bestaan. Het hart van de Amerikaan John Ogburn (36) stond vorige maand ruim 40 minuten stil. Maar dankzij snel en vooral vasthouden­d ingrijpen van twee politieage­nten kreeg de vader van drie kinderen een tweede kans in zijn leven. John Ogburn uit de staat North Carolina werkte 26 juni achter zijn laptop toen hij werd getroffen door een hartinfarc­t. Twee agenten - die in de buurt waren - begonnen binnen een minuut na de alarmering met reanimeren. Het leek slecht af te lopen: zijn hart kwam niet op gang, meldt

De agenten wilden niet van opgeven weten. Ook niet na twintig minuten, wanneer een reanimatie doorgaans wordt gestopt als er geen teken van leven is. Ze gingen door tot een hartslag voelbaar was. En die was er na 42 minuten. Ogburn werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Artsen hielden hem drie dagen in coma om te herstellen. Nu gaat het - afgezien van wat pijn op de borst - beter. Hij maakt zelfs voorzichti­g aanstalten om weer aan het werk te gaan. Wel mag hij een half jaar niet autorijden. “Ik heb niet meer zoveel energie als eerst, maar dat is niet zo gek gezien wat er allemaal gebeurd is’’.

Ogburn weet niet hoe hij zijn leven verder gaat organisere­n. Vooralsnog voelt hij alleen enorme dankbaarhe­id voor de mannen die zo hebben gevochten voor zijn leven. “Ze gaven mij niet op, ook al hadden ze dat na 20 minuten kunnen doen’”.

Volgens Michael Kurz, professor aan de universite­it van Alabama, is Ogburn het bewijs dat hoe sneller je begint met reanimeren hoe groter de overleving­skansen zijn. “Iedere minuut zonder hartslag en zonder reanimatie neemt de overleving­skans met 10 procent af. Iedereen zou daarom moeten kunnen reanimeren”.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname