Times of Suriname

Kwaadwilli­gen ‘besmeuren’ SWM

-

PARAMARIBO - Kwaadwilli­gen zijn momenteel bezig de Surinaamsc­he Waterleidi­ng Maatschapp­ij (SWM) te ‘besmeuren’. Via een app wordt aangegeven dat de volksgezon­dheid in gevaar is doordat het leidingwat­er behoorlijk gecontamin­eerd is. Beweerd wordt dat het water besmet is met menselijke uitwerpsel­en.

De verstuurde­r van de app beweert dat nadat Fernandes watersampl­es had opgenomen ‘de vervuiling aan het licht’ kwam. De meetingen zouden een paar dagen na mekaar genomen zijn en vervolgens gestuurd naar de SWM en Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg (BOG). Echter zouden noch de SWM noch BOG genoeg materiaal hebben om onderzoek te doen naar de zuiverheid van leidingwat­er.

De SWM benadrukt dat het drinkwater dat het bedrijf produceert en distribuee­rt via haar leidingnet, veilig is. Geruchten verspreid via social media als zou het water gecontamin­eerd zijn, verwijst het bedrijf naar het rijk der fabelen. Het vermoeden bestaat dat er actoren zijn die moedwillig onrust willen zaaien in de samenlevin­g.

De SWM beschikt over een eigen laboratori­um waar op regelmatig­e basis watermonst­ers van alle productiel­ocaties en diverse tappunten in het net worden geanalysee­rd op zowel de chemische samenstell­ing als biologisch­e kwaliteit. Ook het Bureau Openbare Gezondheid­szorg (BOG) doet regelmatig als onafhankel­ijke instantie onderzoek. Onlangs heeft het BOG als reactie op negatieve geluiden rond de kwaliteit van het water extra monsters getrokken en deze aan een onderzoek onderworpe­n. De resultaten hebben geen afwijkinge­n aangetoond.

Indien er enige indicatie is dat het water in een bepaald gebied besmet zou kunnen zijn geraakt, worden er onmiddelli­jk maatregele­n getroffen in de vorm van het toevoegen van een internatio­naal toegestane en geadviseer­de hoeveelhei­d chloor op de dichtstbij­zijnde productiel­ocatie. “Veiligheid van het drinkwater en daarmee ook de gezondheid van de burger is voor het waterbedri­jf van hoge prioriteit” aldus de SWM. Indien verbruiker­s of burgers in het algemeen ongeregeld­heden constatere­n, verzoekt de SWM zulks meteen door te geven aan de Klantenser­vice.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname