Times of Suriname

President Polen dreigt met blokkade

-

POLEN - De Poolse president Andrzej Duda dreigt zijn handtekeni­ng aan een omstreden hervorming van het hooggerech­tshof te onthouden. Hervorming­en zijn nodig, omdat de Polen niet tevreden zijn met de manier waarop de rechtspraa­k werkt, “maar de hervorming­en moeten verstandig zijn”, zei de president dinsdag.

Zo wil Duda dat voor de verkiezing van een college dat voortaan rechters moet benoemen geen gewone meerderhei­d wordt vereist, maar een van drie vijfde. De regerende Partij voor Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) komt daar in het parlement niet aan. De PiS is sinds haar verkiezing­soverwinni­ng in 2015 bezig de invloed van de regering over de staatsmedi­a, rechtbanke­n en het Openbaar Ministerie uit te breiden.

Zij stelt dat die instanties nog te sterk onder de invloed van communiste­n staan en vindt dat het parlement meer te zeggen moet krijgen over benoeminge­n, opdat die instanties meer de gewone burger bedienen.

Het parlement debatteerd­e dinsdag over de voorstelle­n van de PiS. Het parlements­gebouw is sinds zondag, toen duizenden Polen in Warschau en andere steden de straat op gingen om tegen de plannen te demonstrer­en, afgezet met hekken.

Ook de Europese Unie heeft haar zorgen over de voorstelle­n geuit. De oppositie ziet in de opstelling van president Duda een teken dat de PiS aan het bijdraaien is.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Juriste Nathalia Veselnitsk­aja.
Juriste Nathalia Veselnitsk­aja.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname