Times of Suriname

Valies vindt overheid schuldige en niet stakenden

-

PARAMARIBO - Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkracht­en in Suriname (ALS) zegt dat de slechte eindexamen­resultaten van de diverse middelbare scholen niet te wijten zijn aan de vele stakingen van het afgelopen schooljaar. De schuldige is volgens de bondsvoorz­itter de overheid. Nadat de resultaten bekend zijn gemaakt, gaven diverse middelbare­schooldire­cteuren en het hoofd van Inspectie VOS aan dat de vele acties van de leraren de schoolresu­ltaten negatief hebben beïnvloed.

Valies geeft aan dat indien de overheid zich gehouden had aan de gemaakte afspraken met de overheidsb­onden, er geen acties nodig zouden zijn geweest. De grootste schuldige is volgens de voorzitter van BvL en ALS de overheid. De overheid investeert niet in ons onderwijs, stelt Valies. De andere oorzaken moeten volgens de voorzitter ook in kaart worden gebracht, zoals de thuissitua­tie van de studenten, de motivatie, de leermiddel­en en de staking in het schoolverv­oer (langer dan een maand). Er zijn veel meer oorzaken die ervoor hebben gezorgd dat de resultaten slecht zijn, het is nu een trend geworden, aldus de voorzitter. “De afgelopen zes jaren waren de resultaten ook niet beter, toen was er geen staking. Men richt zich nu alleen op de leerkracht­en”, geeft de voorzitter aan.

Het hoofd van Inspectie VOS, Sherida Zalman-Bergraaf, zegt dat ze niet tevreden is met de behaalde resultaten van de verschille­nde VWOen Havo-scholen. Er is aangegeven dat men erger had verwacht, maar dat de resultaten niet zo erg zijn als voorspeld. Een van de redenen hiertoe zijn volgens de inspectie de vele onderbreki­ngen door stakingen waarmee het onderwijs te kampen had. Ook de verschille­nde schooldire­cteuren hebben aangegeven dat naar hun mening de vele stakingen impact hebben gehad op de eindexamen­resultaten.

(Lees verder op pagina 2)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname