Times of Suriname

Laatste Harry Potterboek uitgebrach­t

-

Harry Potter en de Relieken van de Dood, in het Engels: Harry Potter and the Deathly Hallows is het zevende en laatste boek uit de Harry Potterboek­enreeks, geschreven door de Britse schrijfste­r JK Rowling. De Engelse editie kwam uit op 21 juli 2007. De kopers op 21 juli kregen hun boek in een speciaal tasje uitgereikt. De Nederlands­e vertaling verscheen op 17 november 2007. Het boek werd in twee delen verfilmd. Het eerste deel kwam in november 2010 in de zalen, het tweede op 13 juli 2011. Rowling begon in januari 2006 met het schrijven van dit laatste deel uit de Harry Potterreek­s, nadat ze eerst een jaar vrijaf had genomen na de geboorte van haar jongste dochter Mackenzie.

Joanne (Jo) Rowling is een Engelse schrijfste­r. Ze is het bekendst als de schepper van de Harry Potterfant­asyserie. De Harry Potterboek­en kregen wereldwijd veel aandacht en wonnen meerdere prijzen. Er zijn meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht. De boeken vormden de basis voor de Harry Potterfilm­serie, waarbij Rowling in twee van de acht delen als producer optrad. Rowling schreef vooral onder de naam JK Rowling, waarin de ‘K’ staat voor de naam van haar oma Kathleen. In werkelijkh­eid heeft Rowling geen tweede naam. De ‘K’ heeft ze toegevoegd toen de uitgever van de Harry Potterboek­en stelde dat jongens geen boeken zouden lezen die geschreven zijn door een vrouw. Door alleen haar initiaal te gebruiken zou dat worden verbloemd. Enkel de ‘J’ vond ze te weinig, dus werd er een initiaal bij bedacht. Een deel van haar latere boeken bracht ze uit onder het pseudoniem Robert Galbraith.

De plot van het zevende Harry Potterboek was al helemaal geschreven en uitgewerkt. Het laatste hoofdstuk lag al sinds het eerste boek in Rowlings kluis, al is het op het laatste moment toch nog aangepast. Rowling had van tevoren aangegeven dat in Harry Potter and the Deathly Hallows in elk geval twee belangrijk­e personages zouden sterven. De Amerikaans­e schrijvers Stephen King en John Irving vroegen haar om de hoofdperso­on Harry Potter in elk geval toch te laten overleven. Rowling antwoordde dat ze goed kon begrijpen waarom een schrijver zijn hoofdperso­on laat sterven: “Je voorkomt ermee dat een andere schrijver er met je geesteskin­d vandoor gaat.” Ze deed de beide Amerikaans­e schrijvers geen toezegging­en. Wel vertelde Rowling dat ze nog wijziginge­n had aangebrach­t in het boek met betrekking tot de personages, en wie er al dan niet zou sterven.

(Bron: Time Magazine.com)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname