Times of Suriname

Dansschool Namita Nritya Vidya Bhavan viert 16-jarig bestaan

-

Dansschool Namita Nritya Vidya Bhavan viert binnenkort haar 16-jarig bestaan. Om dit feit niet zomaar voorbij te laten gaan, zal er op 28 en 29 juli 2017 een Dhadkan opvoering plaatsvind­en in theater Thalia.

Dhadkan betekent ‘Hartslag’ en is in principe de basisslag die nodig is om te kunnen dansen. Volgens dansguru Namita Ajodhia is de hartslag gelinkt aan de gemoedstoe­stand en emotie en al hetgeen op een bepaald moment wordt ervaren. Deze verschille­nde slagen zijn dus de basis van ons bestaan, van onze dans des levens. In Dhadkan zullen eveneens heel wat herkenbare emoties zoals devotie en gebed, samenwerki­ng, doorzettin­gsvermogen, natuur, wedijver, liefde, verdriet, oneindige liefde en verliefdhe­id naar voren gebracht worden. Voor elk individu is het belangrijk dat de persoonlij­kheid en het karakter gevoed worden door positieve vibraties.

Jong geleerd is oud gedaan. Hoe jonger iemand is bij het in aanraking komen met kunst, hoe makkelijke­r deze positieve vibraties invloed hebben op hen, en op deze manier kunnen ook talenten worden ontdekt en gestimulee­rd. Hiernaast is het wetenschap­pelijk bewezen dat kinderen die in aanraking komen met kunst, beter presteren op school en later in de maatschapp­ij. Het is de gewoonte van de dansschool geworden om de vorderinge­n en het enthousias­me van de leerlingen ongeveer anderhalf jaarlijks te presentere­n aan het publiek. Dit wordt gedaan middels het opzetten van producties. In de zestien jaar dat de dansschool bestaat, wordt dit de tiende productie van Dhadkan. De dansschool heeft ook drie oudervoors­tellingen gehad en talloze optredens in verband met culturele en nationale hoogtij-/feestdagen. Ook aan andere producties, van bijvoorbee­ld Jörgen Raymann, Carifesta, Vidya Vox by Lustig Events en de viering van 180 jaar Thalia, heeft dansschool Namita Nritya Vidya Bhavan haar bijdrage geleverd, maar dan in kleinere setting. Het bijzondere aan de dansschool­productie is, dat de hele dansschool optreedt voor het publiek. En met de hele dansschool wordt bedoeld dat elk van de bijkans 80 leerlingen hieraan meewerkt. De leerlingen variëren in de leeftijd van 4 jaar tot 30 plus en zijn of op het podium actief of achter de schermen als bijvoorbee­ld stage manager of wardrobe assistant. Sinds 2007 heeft danslerare­s Namita ook een thema en subthema’s ingevoerd bij de producties. Toen werd de opvoering Maya, Strength with different heartbeats gepresente­erd, waarbij de kracht van de vrouw in al haar verschille­nde facetten en rollen werd vertolkt middels dans.

In de opvoeringe­n van volgende week zullen ook solo’s en duetten te zien zijn van de leerlingen die al hun Arangetram hebben gedaan, namelijk Vishaja Boedjawan en Deepa Mahespalsi­ngh. Dit is zeker iets om naar uit te kijken, omdat zij nu verder groeien in hun rol als danser. Ze worden begeleid door danslerare­s Namita, die deze twee dansers als eersten uit de derde generatie Bharata Natyam in Suriname heeft opgeleverd.

(MW/Foto: Namita Ajodhia)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname